Laatste nieuws:

DELFT/BIDDINGHUIZEN, 13 augustus 2012 12:06

Bubbels, bier en bioplastic

De TU Delft is van 17 t/m 19 augustus voor de derde keer aanwezig op Llowlab, het duurzame innovatie-eiland op muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. Bezoekers kunnen op het drijvende platform in Lake Lowlands een blik werpen op een duurzame toekomst. Onderzoekers en studenten ontwierpen een duurzaam paviljoen van bamboe, een duurzaam bubbelbad en lokaal elektriciteitsnet en hebben een hybride paviljoen voorzien van een groene gevel op basis van biomassa-materialen.

'
1/1

Blikvanger op het Llowlab innovatie-eiland is een paviljoen van bamboe. Dit materiaal is een natuurlijke vervanger van hardhout. Bovendien is bamboe lichtgewicht en daardoor geschikt voor lichte constructies als paviljoens. Studenten die het keuzevak ‘Sustainable Technical Innovation in Practice' volgen, ontwierpen het bamboepaviljoen. Het dak is voorzien van zonnecollectoren voor het opwarmen van water en PV-zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Deze zijn gekoppeld aan een slim, lokaal energienetwerk. Bezoekers kunnen in het paviljoen ontspannen in een duurzaam bubbelbad, verwarmd door middel van de zonnecollectoren. De pompen worden aangedreven door elektriciteit uit de zonnepanelen. 

Hybride gevel

In het hybride paviljoen kunnen bezoekers kennismaken met de ‘biobased economy'. De TU Delft bekleedde de gevel van dit paviljoen met materialen die zijn gemaakt van niet-eetbare biomassa, zoals landbouwafval, boomschors en takken.

Refab Lab en 3D-printen

In het Refab Lab toveren de Delftenaren ingezamelde bierbekertjes om tot nuttige gadgets. De bekertjes worden schoongemaakt, gesmolten en met behulp van een 3D-printer veranderd in gadgets die de festivalganger kan dragen, zoals ringen, zonnebrillen en smartphonehoesjes. TU Delft projectleider Llowlab Gijs Houwen: de gadgets zijn voor de bezoekers ‘te krijg'. Nou ja, te ruil: als zij gebruikte bekers komen afleveren, maken wij er iets leuks van."

Llowlab

De TU Delft doet dit jaar voor de derde keer mee aan Llowlab. Gijs Houwen: "We laten graag zien hoe de TU Delft bijdraagt aan een meer duurzame samenleving." Llowlab is het drijvende laboratorium van popfestival Lowlands waar duurzame initiatieven, nieuwe technologie en stevige discussies plaatsvinden. Llowlab wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De initiatiefnemers zijn Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.

Voor mensen die na een bezoek aan Llowlab meer willen weten over de wetenschap achter duurzame ontwikkeling, kunnen op de website van de TU Delft online vakken volgen. 

Llowlab is een initatief van Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden