ØSTERILD (DENEMARKEN), 2 augustus 2012 10:58

Siemens maakt windturbine met rotorbladen van 75 meter

Voor een offshore windinstallatie van zes megawatt heeft Siemens ’s werelds langste rotorbladen geproduceerd. Het B75 rotorblad is met een lengte van 75 meter het langste kunststof onderdeel ter wereld, wat in één stuk wordt gegoten.

Eén enkel rotorblad is bijna net zo groot als de spanwijdte van een Airbus A380. Het fabricageproces van de rotorbladen was dan ook een flinke uitdaging. Het robotblad wordt in één stuk gegoten en bestaat uit een mengsel van glasvezels in epoxyhars. Om de enorme mal echter te kunnen vervoeren moest hij bestaan uit twee demonteerbare stukken.

Enorme windturbine

De rotorbladen zijn bestemd voor een prototype offshore windinstallatie van zes megawatt. Deze testinstallatie moet begin van de herfst in het Deense Østerild in gebruik worden genomen.

Tijdens het draaien beslaat iedere rotor een oppervlak van 18.600 vierkante meter, ongeveer de grootte van twee en een halve voetbalvelden. De uiterste punt van de rotorbladen beweegt met een snelheid van 80 meter per seconde, of 290 kilometer per uur.

Nieuwe technologie

De fabricage van de gigantische rotor is mogelijk dankzij speciale technologie waarmee Siemens hele sterke, maar toch lichte objecten kan maken. Siemens maakte gebruik van haar gepatenteerde IntegralBlade-proces, waarbij de gehele rotor in één keer wordt gegoten met een mengsel van epoxyhars versterkt met glasvezels en balsahout. Hierdoor heeft de rotor geen naden of verbindingen en is enorm stevig.

Enorme krachten

De rotors moeten grote krachten kunnen weerstaan. Als de wind er met 10 meter per seconde tegenaan blaast krijgt de rotor 200 ton lucht per seconde te verwerken. De rotor weegt ondanks haar grootte toch 20 procent minder dan rotorbladen die op een conventionele manier zijn geproduceerd. Waardoor de hele installatie ook lichter en goedkoper kan worden gebouwd.

De Deense energieleverancier Dong is van plan om de komende jaren 300 Siemens windturbines te plaatsen voor de Britse kust. Deze turbines worden allemaal voorzien van deze nieuwe 75 meter lange rotorbladen. Windinstallaties zijn een belangrijke inkomstenbron voor Siemens, alleen al in het boekjaar 2011 leverde deze tak het bedrijf 30 miljard Euro aan omzet op.

UPDATE: meer informatie over de windturbine vindt u hier.

bron: Siemens

Foto's:

Siemens maakt windturbine met rotorbladen van 75 meter

Een prototype van de 6 megawatt windinstallatie. De kop heeft een massa van ruwweg 350 ton, maar is toch nog de lichtste in haar klasse.

Mal windturbine

De mal van de rotorbladen bestaat voor het vervoer uit twee stukken. Eenmaal aan elkaar bevestigd kan een rotorblad in één keer worden gegoten.

© Aandrijvenenbesturen.nl