Laatste nieuws:

PETTEN, 1 augustus 2012 09:34

Elektriciteit uit sojabonenafval

ECN verstrekt het Indiase bedrijf Thermax een licentie om Milena biomassa-vergassingsinstallaties te bouwen en verkopen. Thermax is een groot Indiaas bedrijf, dat technologie levert aan de elektriciteitssector. ECN werkt hierbij samen met het Nederlandse bedrijf Royal Dahlman, dat onder ander filters en gasreinigingsinstallaties verkoopt.

Milena-installatie op laboratoriumschaal.'
Milena-installatie op laboratoriumschaal.
1/1

De Milena-technologie is bij ECN in Petten ontwikkeld voor het omzetten van allerlei soorten biomassa (zoals hout of landbouwafval) in een gas. Dat gas kan vervolgens gebruikt worden om bio-gas, bio-diesel of elektriciteit te maken.

Sojabonen

De eerste stap in de samenwerking tussen ECN, Dahlman en Thermax betreft het in India bouwen van een demo-installatie waarmee met Milena-technologie plantaardig afval uit de landbouw wordt omgezet in elektriciteit. De eerste kleinschalige vergasser met een vermogen van 1 megawatt elektriciteit wordt gebouwd bij een grote sojaplantage van Ruchi Soya Industries. Het bedrijf zal het afval van de sojaoogst omzetten in energie, die weer gebruikt wordt om sojabonen te verwerken. Dr. R.R. Sonde van Thermax: "Dit project zal extra inkomsten genereren voor de lokale gemeenschap. Biomassa, die niet gebruikt kan worden als veevoer, zal in dit project in elektriciteit worden omgezet".

Duizenden vergassers

Als de demo-installatie een succes is, ligt er voor de Milena-technologie een grote toekomst weggelegd in India. Voor de langere termijn hebben Thermax en de Indiase overheid grootse plannen met de MILENA-technologie. Ze willen duizenden kleinschalige vergassers installeren over heel India. Vanwege het hoge rendement, betekent dit voor de Indiase bevolking goedkopere én schonere energie. Bovendien zal zo'n kleinschalig netwerk de instabiele elektriciteitsvoorziening in India meer ruggengraat geven.

Licentie

ECN heeft het intellectuele eigendom van Milena en zal voor elke installatie waarin de technologie wordt toegepast een bedrag ontvangen. Ook Royal Dahlman deelt mee in de opbrengsten. ECN zal de ontvangen licentievergoedingen gebruiken om nieuwe technologie te ontwikkelen die een duurzame energievoorziening mogelijk maken.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden