ZOETERMEER, 23 juli 2012 12:52

Handboek CO2-Prestatieladder Versie 2.1 gepubliceerd

De Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) heeft medio juli het Handboek CO2-Prestatieladder Versie 2.1 op haar website gepubliceerd. De publicatie komt nadat de Raad van Accreditatie (uitsluitend) de versie 2.1 van het handboek heeft geaccepteerd.

De CO2-Prestatieladder is een instrument om bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen, te stimuleren tot CO2-bewust handelen. Het gaat met name om energiebesparing, het efficiënt gebruik maken van materialen en het gebruik van duurzame energie.

De ladder is een concrete uitwerking van een helder en toegankelijk instrumentarium voor duurzaamheid bij het gunnen van opdrachten. Het instrument wordt door overheidsorganisaties en bedrijven gebruikt bij (gekozen) veelal complexe aanbestedingen. Het uitgangspunt van de ladder is dat inspanningen worden gehonoreerd. Een hogere score op de ladder wordt namelijk beloond met een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een - fictieve - korting op de inschrijfprijs.

Overgangsregeling

Bedrijven kunnen zich vanaf 18 juli 2012 laten certificeren (initiële ladderbeoordeling) op basis van de CO2-Prestatieladder versie 2.1. Bedrijven die reeds in het beoordelingsproces zitten, kunnen dit proces op basis van 2.0 afmaken tot uiterlijk 1 november 2012. Na die datum vinden alle initiële ladderbeoordelingen plaats op basis van versie 2.1. Een jaarlijkse ladderbeoordeling van bedrijven met een CO2-bewust Certificaat 2.0 gaat op basis van het Handboek CO2-Prestatieladder 2.1. Alleen ProRail accepteert certificaten van versie 1.X. Versie 2.1 wordt verplicht bij de herbeoordeling. Rijkswaterstaat hanteert uitsluitend versie 2.0 en 2.1 als bewijsmiddel voor EMVI-eisen.

De wijzigingen ten opzichte van de eerdere versie bestaan onder meer uit het verduidelijken van de status van de bijlagen, het herschrijven van Hoofdstuk 5, het toevoegen van een bijlage over de steekproefgrootte en de toelichting van bepaalde eisen in Bijlage D. Aan de auditchecklijsten is inhoudelijks niets veranderd. Alle wijzigingen die zijn doorgevoerd tussen de versie 2.0 van 23 juni 2011 en de versie 2.1 van 18 juli 2012 zijn terug te vinden in een Wijzigingenlijst.

bron: FME-CWM

Foto's:

Handboek CO2-Prestatieladder Versie 2.1 gepubliceerd

© Aandrijvenenbesturen.nl