Laatste nieuws:

WIESBADEN (DUITSLAND), 19 juli 2012 11:22

Eerste robotgestuurde herseningreep verricht in Duitsland (video)

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden hebben het ruggegraat-operatiesysteem ‘Renaissance’ van Mazor Robotics gebruikt om de eerste robotgestuurde hersenoperatie ter wereld te verrichten. HSK was een van de eerste medische instituten ter wereld die robottechnologie inzette voor ruggegraatchirurgie.

Het werkstation van Renaissance'
Het werkstation van Renaissance
1/1

Mazor's Renaissance systeem en haar voorganger, SpineAssist, zijn gebruikt in duizenden operaties, waaronder scoliose en andere complexe ruggengraatvervormingen. Ook kan er een biopsie mee uitgevoerd worden. Mazor geeft aan dat deze technologie ook toepasbaar is binnen de hersenchirurgie. Denk hierbij aan het doen van een biopsie, plaatsen van shunts (kunstmatige verbinding tussen twee delen van het lichaam waar vloeistof doorheen kan stromen) en de plaatsing van elektrodes, bijvoorbeeld voor diepe hersenstimulatie (DBS). Voor welke toepassing de Duitsers Renaissance hebben gebruikt kon Mazor niet vertellen.

Robot voor multitaskende chirurg

Per jaar worden er wereldwijd tienduizenden hersenbiopsies uitgevoerd. Een groot deel van de chirurgen die robots van Mazor gebruiken zijn neurochirurgen. Deze professionals doen ook vaak hersenchirurgie. Mazor verwacht dat hun robottechnologie soortgelijke voordelen gaat hebben voor hersen- als voor ruggengraatchirurgie. Robotchirurgie wordt vooral handig gevonden in situaties waarin het moeilijk is voor een chirurg om alles goed te kunnen bekijken, bijvoorbeeld bij minimaal invasieve chirurgie, of complexe anatomie.

Renaissance in de chirurgie

Het Renaissancesysteem werkt op 1mm nauwkeurig en is primair een gids om te zorgen dat chirurgische gereedschappen en implantaten op de juiste plek terechtkomen. Het bestaat uit een werkstation, software, een geleidingsapparaat en verschillende accessoires. De operatie verloopt in vier stappen. In de planningsfase wordt de CT-scan van de patiënt ingeladen. Op basis hiervan wordt een 3D model van de anatomie en een plan voor de operatie gemaakt. De robot wordt dan bevestigd aan de patient, zodat maximale precisie tijdens de operatie gewaarborgd is. De 3D-blauwdruk voor de operatie wordt gesynchroniseerd met het bevestigde systeem, waarna de operatie kan beginnen.

In onderstaande video is precies te zien hoe het systeem werkt. (kan schokkende beelden bevatten)

Voor ruggengraatchirurgie is het robotsysteem al goedgekeurd in de VS en Europa. De officiële goedkeuring voor de hersenchirurgie-toepassing wordt nog verwacht in beide regio's. Zodra dit alles gereed is, wil Mazor de hersenchirurgie-toepassing begin 2013 officieel beschikbaar maken als een add-on voor het Renaissance-systeem.

 

bron: Design News

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden