Laatste nieuws:

CAMBRIDGE (VS), 2 juli 2012 10:45

Brandstofcel blijft werken, zelfs als de brandstof op is

Vanadiumoxide lijkt zeer geschikt voor de opslag van energie. Een nieuwe brandstofcel, die is ontwikkeld door de Harvard School of Engineering and Applied Sciences, maakt gebruik van dit materiaal. In de praktijk kan hij worden gebruikt op plaatsen waar een lichtgewicht voedingsbron nodig is, met de mogelijkheid om even reserve-vermogen te leveren als de brandstof in de cel opraakt. Het team dat de cel ontwikkelde, werkte eigenlijk met SOFC's op platinabasis, maar die kunnen een lading niet langer an 15 seconde opslaan. Toevoeging van VOx verbeterde dat met een factor 14, en mogelijk nog langer na doorontwikkeling.

Drie mechanismen kunnen  verantwoordelijk zijn voor de werking van de nieuwe brandstofcel. De bovenste laag is de kathode van poreus platina, de middelste laag is de elektrolyt en de onderte laag is de vanadiumoxide anode. Het waterstof bevindt zich aan de onderkant van deze tekening. (ill.: Quentin Van Overmeere, Harvard SEAS)'
Drie mechanismen kunnen verantwoordelijk zijn voor de werking van de nieuwe brandstofcel. De bovenste laag is de kathode van poreus platina, de middelste laag is de elektrolyt en de onderte laag is de vanadiumoxide anode. Het waterstof bevindt zich aan de onderkant van deze tekening. (ill.: Quentin Van Overmeere, Harvard SEAS)
1/1

De nieuwe brandstofcel zet niet alleen waterstof om in elektriciteit, maar kan ook elektrochemische energie opslaan, zoals een batterij.  "Deze dunnefilm SOFC profiteert van recente ontwikkelingen en bevat een nieuw en veelzijdig materiaal", verklaart Harvard-professor  Shriram Ramanathan. "Vanadiumoxide (VOx) op de anode gedraagt zich als een multifunctioneel materiaal waardoor de cel zowel energie kan genereren als opslaan".

"Hij zou zeer geschikt zijn voor onbemande voertuigen", zegt onderzoeker Quentin Van Overmeere. "Als het in het veld onmogelijk is om brandstof bij te vullen zou een extra stoot opgeslagen enrgie goed van pas komen."

Platina en vanadiumoxide

Ramanathan, Van Overmeere, en mede-ontwikkelaar Kian Kerman doen normaliter onderzoek aan SOFC's met platina elektroden. Maar als in zo'n SOFC de brandstof op raakt, kan hij nog maar 15 seconde energie leveren voordat de elektrochemische reactie uitdooft. De nieuwe SOFC heeft een dubbele laag van platina en VOx als anode, waardoor hij nu 3 minuten en 30 seconde kan doorgaan zonder brandstof - bij een stroomdichtheid van 0,2 mA/cm2). Dit eerste resultaat is volgens Ramanathan nog maar een ‘proof of concept', zijn team verwacht dat verdere verbeteringen de levensduur zullen verlengen.

Drie reacties 

Tijdens normaal bedrijf is de hoeveelheid energie die de nieuwe cel produceert vergelijkbaar met die van een SOFC met platina-elektrode. Tegelijkertijd zet de VOx-laag diverse chemische reacties in gang die doorgaan als de brandstof - waterstof - op raakt. "Er zijn drie reacties die ten gevolge van het vanadiumoxide in de cel kunnen optreden", zegt Ramanathan. "De eerste is de oxidatie van vanadiumionen, de tweede de opslag van waterstof binnen het VOx kristalrooster, die geleidelijk  weer wordt vrijgegeven en oxideert aan de anode. Het derde fenomeen dat we zouden kunnen zien is dat de concentratie van zuurstofionen van de anode tot de kathode verschilt, en er kunnen ook zuurstof-anionen oxideren." Al deze reacties zijn in staat om elektronen toe te voeren aan het circuit, maar het is momenteel nog niet precies duidelijk waardoor de brandstofcel blijft werken. Ramanathan's team heeft tot nu tot experimenteel en kwantitatief vastgesteld dat zeker twee van de drie mogelijke mechanismen tegelijk aan de gang zijn.

Ramanathan en zijn collega's verwachten dat een meer geavanceerde brandstofcel van dit type, die gedurende een langere periode zonder brandstof energie blijft leveren, binnen twee jaar voor beproevingen beschikbaar zal zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

DIS Sensors

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden