Laatste nieuws:

DELFT, 18 juni 2012 10:42

TU Delft demonstreert automatische energievlieger

Op vrijdag 22 juni demonstreren prof. Wubbo Ockels en zijn Kite Power onderzoeksgroep van de TU Delft op de Tweede Maasvlakte een windenergiesysteem waarmee met behulp van een vlieger volledig automatisch elektriciteit wordt opgewekt.

(foto: TU Delft Kite Power Team)'
(foto: TU Delft Kite Power Team)
1/1
Tijdens de Kite Power Business Day laat het team aan geïnteresseerde bedrijven zien dat het systeem volledig automatisch functioneert en dat de vlieger tot grote hoogte, tot 900 meter, kan stijgen. De Kite Power Business Day vindt plaats vanaf 14.00 op de Tweede Maasvlakte bij de Slufter.

Wat is Kite Power?

Kite Power is een vorm van windenergie, waarbij met een radiografisch bestuurbare vlieger elektriciteit wordt opgewekt. De kabel waarmee de vlieger aan het grondstation is verbonden, wordt ongeveer iedere twee minuten gevierd en weer ingetrokken. Hiermee worden een trommel en een generator aangedreven. Bij het vieren wordt de  vlieger zo aangestuurd dat deze achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht op te bouwen. Dit is de fase waarin elektriciteit wordt opgewekt.

Het intrekken kost energie, maar veel minder dan er wordt opgewekt omdat de trekkracht dan zo klein mogelijk wordt gemaakt. Het bijzondere aan de Delftse vlieger is dat de vlieger slechts 1 kabel nodig heeft tussen vlieger en grondstation door de aanwezigheid van een controle-eenheid vlak onder de vlieger. Hierdoor is het systeem licht en kan de vlieger tot op grote hoogte worden gelanceerd.  Bij de demonstratie kan een hoogte bereikt worden van 900 meter. Ook bijzonder is dat het systeem volledig automatisch is. Alleen het lanceren van de vlieger gebeurt nu nog handmatig. Kite Power maakt gebruik van de sterke en stabiele wind op grote hoogte.  

Kite Power Business Day

Het Kite Power systeem van de Kite Power onderzoeksgroep van Wubbo Ockels, hoogleraar Aerospace Science for Sustainable Engineering and Technology aan de TU Delft, is klaar voor commerciële toepassing. Om bedrijven kennis te laten maken met het systeem, organiseert de onderzoekgroep samen met co-sponsor Rotterdam Climate Initiative en het Havenbedrijf Rotterdam op vrijdag 22 juni 2012 een Kite Power Business Day.

Programma:
14.00 Welkom
14.15 Inleiding door Wubbo Ockels, hoogleraar TU Delft  
14.45 De technologie van Kite Power door onderzoeksleider Roland Schmehl, TU Delft  
15.30 Discussie
15.45 Demonstratie Kite Power systeem
18.00 Laatste landing van het systeem  

De Kite Power Business Day en de demonstratie vinden plaats vanaf 14.00 op vrijdag 22 juni 2012 rond het Sluftergebouw, Noordzeeboulevard 501 op de rand van de Eerste en de Tweede Maasvlakte.

Klik hier voor meer informatie.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden