EINDHOVEN, 18 juni 2012 10:21

Nederlandse voetbalrobots gaan voor de wereldtitel op WK in Mexico

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat komende week de Nederlandse eer hoog houden op de WK RoboCup in Mexico City. Wat onze jongens van vlees en bloed niet lukt, hopen de spelers van staal wel te kunnen bereiken. Met verbeterd samenspel en betere balcontrole bij tackles hoopt het team dit keer wél met de wereldbeker naar huis te komen, na vier verloren WK-finales op rij (2008-2011).

Ook zorgrobot AMIGO en humanoid TUlip gaan mee naar Mexico, om de strijd aan te gaan in hun eigen categorieën. De wedstrijden beginnen woensdag 20 juni, de finales zijn zaterdag 23 juni.

Finale

Teamcaptain Robin Soetens hoopt dit jaar weer de finale te halen met de voetbalrobots. Maar aan een voorspelling waagt hij zich niet. "Het is een sterk deelnemersveld, dus het wordt zeker niet gemakkelijk. Vooral Water uit China en MRL uit Iran zijn teams waar we voor moeten oppassen. En Portugal is een belangrijke outsider. We moeten dus iedere wedstrijd scherp zijn."

Vrije ruimte zoeken

Beter presteren kan op de RoboCup alleen door te innoveren. Het Eindhovense team heeft het afgelopen jaar dan ook niet stil gezeten. Soetens: "De samenwerking tussen de robots hebben we stukken verbeterd. In plaats van lange dribbelacties zoeken we nu de vrije ruimte, door de bal over te spelen. Verder zijn we sterker in één tegen één situaties. We kunnen nu schokken detecteren, met een extra sensor, waardoor we voorkomen dat we de bal verliezen door harde tackles."

Spectaculair

RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Een van de RoboCup-categorieën is de ‘Middle Size League' (MSL), de officieuze koningsklasse van het robotvoetbal. Tech United, het team van de TU Eindhoven, speelt onder mee in deze klasse. De MSL bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de spelregels bijschaaft - ze benaderen steeds meer de regels van het ‘menselijke' voetbal - zijn de teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Aan de WK RoboCup in Mexico City nemen teams uit de hele wereld deel. De voorbereiding van Tech United was goed: het team won eind april de MSL op het ‘thuistoernooi', de RoboCup Dutch Open in Eindhoven. De volgende WK, in juni 2013, zal ook in Eindhoven plaatsvinden. 

Zorgrobots

De TU/e speelt in Mexico City voor de tweede keer ook mee in de @Home-competitie, met zorgrobot Amigo. In de @Home-competitie moeten de robots huishoudelijke taken uitvoeren in een huiselijke omgeving, zoals een pak melk uit de koelkast halen. Het aantal deelnemers in deze competitie is dit jaar sterk gegroeid, en daarmee ook de concurrentie. De technologie voor zorgrobots is de laatste jaren hard vooruit gegaan, mede door het gegroeide inzicht dat robots onmisbaar zijn voor de zorg van de toekomst. Na hun eerste plaats op de RoboCup Dutch Open hoopt het Amigo-team in Mexico met goede resultaten door de poules heen te komen.
Verder reist vanuit Eindhoven ook robot TUlip mee, om de strijd aan te gaan in de Humanoid-klasse - voor wandelende robots met armen, benen en een hoofd.

Wedstrijden kijken

Tech United toont op de eigen website zoveel mogelijk live videobeelden van de eigen wedstrijden. Kijk op www.techunited.nl. De prestaties zijn verder te volgen op Twitter (@techunited) en op Facebook (www.facebook.com/techunited). Meer informatie over het toernooi is te vinden op www.robocup.2012.org

Foto's:

Zorgrobot Amigo

Zorgrobot Amigo van de TU/e in actie op de RoboCup Dutch Open, afgelopen april.(foto: Paul Bloemen)

© Aandrijvenenbesturen.nl