Laatste nieuws:

DELFT, 15 juni 2012 09:00

Studenten TU Delft fietsen loodrecht omhoog

Dinsdag 19 juni 2012 nemen 60 eerstejaars teams Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Dit jaar bouwen de studenten een fiets die langs een kabel verticaal omhoog beweegt. De fiets die het snelst 12 meter hoogte bereikt wint.

'
1/1

De opdracht voor de jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde luidt: ontwerp, maak en test een voertuig dat langs een kabel verticaal omhoog fietst. Het team dat het snelst de 12 meter hoogte bereikt wint. Vooraf zijn aan het ontwerp strenge randvoorwaarden opgelegd, die de toch al lastige opgave bemoeilijken.

Prijzen

De ontwerpwedstrijd maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun verticale fiets geldprijzen verdienen die gesponsord worden door het bedrijfsleven. Naast de prijs voor de beste prestatie zijn er prijzen te winnen in de categorie ‘technisch best uitgevoerde ontwerp', de zogenaamde constructeurprijs, en een prijs voor het meest innovatieve ontwerp, de Science Centre award. Een technische jury beoordeelt daartoe het kabelvoertuig op basis van uiterlijk, prestaties, technische details en onderbouwing van de keuzes (beschreven in het management rapport).

Negentiende editie

Het ontwerpproject vindt dit jaar al voor de negentiende keer plaats. Vorig jaar bouwden studenten een robotkelner die hen van drankjes voorzag. Eerder ontwierpen studenten onder meer een ‘airped' een lucht aangedreven autoped, een ‘gekkomaat' die studenten voor een dag tot spiderman maakte, een ‘strafschoprobot' die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartwerper, die het talent van Raymond van Barneveld overtrof.

Werktuigbouwkunde

De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de opleiding Werktuigbouwkunde van de TU Delft, in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde. Deze vereniging was ooit mede-initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd, als aanvulling op het onderwijsprogramma. De ontwerpwedstrijd werd een vast onderdeel van het reguliere eerstejaars studieprogramma, toen bleek dat dit concept een zeer nuttige en enthousiasmerende oefening voor de studenten bleek te zijn.

Programma

De wedstrijddag begint om 09:00, in hal 3A van de faculteit werktuigbouwkunde gelegen aan de Mekelweg 2. De finale is om 16:30, gevolgd door de prijsuitreiking.

Klik hier voor meer informatie.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden