Laatste nieuws:

ROCK HILL (VS), 11 juni 2012 12:05

3D-geprinte protheses zijn ware kunstvoorwerpen

Het snel groeiende Amerikaanse bedrijf 3D Systems heeft Bespoke Innovations aan de lijst met acquisities toegevoegd. Bespoke is expert op het gebied van protheses die middels 3D-printtechnieken worden vervaardigd. Het resultaat is bijna kunst te noemen.

Protheses zoals deze mogen gezien worden.'
Protheses zoals deze mogen gezien worden.
Rechts
1/2

In de automotive-, luchtvaart-, architecten- en tandartsbranche worden machines van 3D Systems al tientallen jaren gebruikt voor het maken van snelle prototypes. De hoogwaardige 3D-printers van het bedrijf kosten tussen de 10.000 en de 100.000 dollar en kunnen tot op de micron nauwkeurig werken.

Toch wil 3D Systems nu langzaam haar vleugels uitspreiden op de consumentenmarkt en is actief op zoek naar partners die hen hierbij kunnen helpen. In de afgelopen twee jaar heeft 3D Systems maar liefst 24 bedrijven overgenomen. Afgelopen april namen ze My Robot Nation over, een bedrijf uit Californië, die mensen de gelegenheid biedt een eigen robot te maken en te printen.

Bespoke's visie

Belangrijk uitgangspunt van Bespoke is dat ze op de rand opereren van kunst en techniek. Hun protheses moeten niet enkel functioneel zijn, maar ook nog eens prachtig om naar te kijken. Het bedrijf besteedt veel zorg en aandacht en doorbreken het gangbare productieproces voor protheses. De onbeschadigde arm, het been of de hand worden opgemeten zodat de prothese dezelfde verhoudingen heeft. Daarnaast werkt de geamputeerde nauw samen met de engineers om een ontwerp te kiezen waar hij of zij blij mee is.

3D Systems gaat de technologie van Bespoke nu integreren in haar lijn voor de gezondheidszorg. Op dit moment gebruikt Bespoke 3D-printtechnieken voor het maken van mallen. Maar 3D Systems wil protheses gaan ontwikkelen die 100% uit de printer komen. Ook worden de producten van Bespoke nu in sneltreinvaart geschikt gemaakt voor commerciële toepassingen.

Productie uit mensenhand, terug in eigen land

3D Systems lijkt daarnaast ook voorstander van het terugdringen van productiefaciliteiten in landen als China en ziet volwassen 3D printtechnieken als de toekomst voor massaproductie. "Het is produceren met een muisklik en zonder hamers, zonder spijkers en... tsja... zonder arbeiders", aldus een woordvoerder van 3D Systems.

Het idee is om niet langer kosten te besparen door het verhuizen van productielijnen naar China, maar het hervormen van de gehele productie-industrie. 3D Systems denkt dat de Amerikaanse economie een goede steun in de rug krijgt door veel productie weer in het land zelf te doen en minder te outsourcen naar lage lonen landen. 3D-printtechnieken lijken hiertoe de sleutel. Tenminste, als het aan 3D Systems ligt.

bron: Singularity Hub

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden