DELFT, 11 juni 2012 11:10

Stuurondersteuning helpt ook tijdens extreem sturen (video)

Automobilisten hebben baat bij een aangepast stuurgevoel dat verlies van grip voelbaar maakt. Ook bij hoge snelheden en moeilijke rij-omstandigheden is een dergelijk systeem effectief. Dat concludeert Diomidis Katzourakis, die het systeem ontwikkelde en testte. Hij promoveerde op dit onderwerp aan de TU Delft

Bij haptische feedback in het stuurwiel voelt de automobilist een druk in het stuurwiel, naar links of naar rechts, die hem helpt te sturen. Het was al bekend dat haptische stuurondersteuning effectief is bij beperkte stuuracties.

Diomidis Katzourakis ontwikkelde een haptisch feedback-systeem voor moeilijke omstandigheden, dus bijvoorbeeld bij hoge snelheden, lastige bochten en een nat wegdek. Hij testte dit met een rijsimulator maar hij rustte ook een echte auto uit met een dergelijk haptisch feedback-systeem.

Zeventien automobilisten hebben het systeem getest in een aangepaste Opel Astra. Ze moesten proberen gecontroleerd de maximumsnelheid te bereiken op een nat slipcircuit. Zowel de simulaties als de echte testen wezen uit dat de rijders beter het voorgeschreven, optimale pad volgden, dan zonder haptische feedback.

Verder toonde Katzourakis aan dat de mentale en fysieke belasting bij de automobilisten verlicht wordt door de ondersteuning. Hij testte het systeem ook bij het op hoge snelheden bochten nemen op een testcircuit. Hier bleek dat de haptische feedback de mentale en fysieke belasting verlicht zonder daarbij de rijprestaties aan te tasten.

Foto's:

Force Feedback Opel Astra in wet skid-pad testing

Force Feedback Opel Astra in wet skid-pad testing

© Aandrijvenenbesturen.nl