Laatste nieuws:

PROVIDENCE (VS), 21 mei 2012 10:55

Robot besturen met je gedachten (video)

Onderzoekers van het Amerikaanse BrainGate hebben een techniek ontwikkeld waarmee mensen een robotarm kunnen aansturen met hun geest. De toepassing is vooral bedoeld voor mensen met schade aan het centrale zenuwstelsel. Met de techniek is het weer mogelijk voor deze groep om veel handelingen zelfstandig uit te voeren.

'
1/1

In dit geval krijgt de patiënt speciale chips geïmplanteerd met sensoren die een soort brug slaan tussen het beschadigde zenuwstelsel en de buitenwereld. Deze ‘neurale interface' zorgt ervoor dat iemand een simpele handeling als koffie drinken uit een beker (zie filmpje) zelf kan doen.

Cursor verplaatsen met je gedachten

In het begin van het project konden de proefpersonen nog slechts een cursor over een scherm bewegen. Inmiddels kunnen mechanische DEKA en DLR-armen bestuurd worden om piepschuim ballen op te pakken en koffie te drinken. De onderzoekers zijn er nog niet, regelmatig valt er een bal op de grond, of mist de koffie zijn doel, maar betere sensoren en meer oefening door de testpersonen kunnen deze hindernis wegnemen.

Geen raketgeleerde

Het mooie van dit systeem is dat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om het te kunnen gebruiken. Met minimale instructie kan een patiënt de robotarm besturen. Voor de rest is het grotendeels oefening baart kunst.

De armbewegingen en grijpbewegingen zijn dan wel niet zo snel en precies als die van een valide persoon, de resultaten van dit onderzoek geven toch hoop aan veel mensen die nu jaren na het oplopen van hun letsel, weer enigszins zelfstandig kunnen leven.

 

bron: Nature

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden