Laatste nieuws:

HANNOVER (DUITSLAND), 26 april 2012 11:49

ExoHand van Festo populair op Hannover Messe (video)

De ExoHand, een handschoen ontworpen om de menselijke grijpkracht te verdubbelen, trok veel belangstelling op de Hannover Messe deze week. De handschoen moet de drager extra behendigheid geven bij het oppakken van moeilijke voorwerpen en extra grijpkracht geven waar nodig.

'
1/1

De hand is een mooi voorbeeld van een zogeheten ‘mechanisch exoskelet', waarbij alle gewrichten en aandrijfunits zich buiten de hand bevinden in de vorm van een exoskelet.
De vingers kunnen bewegen en de grijpkracht van de menselijke hand wordt hiermee verdubbeld. De handbewegingen van de gebruiker worden in real time vertaald naar de robothand.

Robothand op perslucht

De ExoHand gebruikt pneumatische actuatoren op iedere vinger om het bereik van een menselijke vinger te simuleren. De actuatoren bewegen de vingers open en dicht. Volgens Festo (de ontwerper van de ExoHand) werden non-lineaire aansturingsalgoritmen gebruikt met een CoDeSys-compliant controller, wat resulteert in een zeer precieze oriëntatie van de individuele vingergewrichten.

Een CoDeSys-compliant controller zorgt ervoor dat de positie en de krachten worden verwerkt. De controller regelt vervolgens de juiste druk in de cilinders om de juiste vingerpositie en krachtuitoefening te verkrijgen.

Heinrich Frontzek, een woordvoerder van Festo op de beurs, zei dat er een ingebouwde ‘krachtbooster' achteraan de handschoen zit ingebouwd. "Die werkt met kleine luchtcilinders die kracht geven aan iedere vinger met de perslucht die er doorheen wordt geblazen. Dankzij die booster kunnen we de grijpkracht verdubbelen", aldus Frontzek.

Toepassingen van de ExoHand

Het exoskelet past over een menselijke hand, maar ook over een kunsthand van siliconen. Festo ziet daarom ook toepassingen voor het op afstand uitvoeren van precieze handelingen, op plekken waar een mens teveel risico's zou lopen. Denk hierbij aan toepassingen in rampgebieden of binnen een laboratoriumomgeving.

Hoewel de ExoHand nog slechts een conceptmodel is, geeft het toch een fascinerend kijkje in de toekomst.

bron: Festo / Physorg

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden