LOUISVILLE, KENTUCKY (VS), 16 april 2012 12:23

Ford robots hebben ‘laserogen en zuignaphanden’

De Ford Escape van 2013 wordt mogelijk gemaakt dankzij nieuwe robottechnologieën die de kwaliteit en efficiency in de Ford-fabriek verbeteren. Bij het leeuwendeel van het bouwproces van deze nieuwe auto komt geen handwerk meer kijken.

De Fordfabriek in Louisville Kentucky is uitgerust met 700 robots. Doel is om fysieke belasting te verminderen en energie te besparen. Met behulp van camera's kunnen de robots zelf herkennen waar een auto afwijkt van specificaties. Denk hierbij aan de ruimte tussen deurpanelen, of ruimte tussen de voorruit en de rest van het plaatwerk.

"De mogelijkheid om met deze machines alle afwijkingen in elk voertuig in het productieproces te kunnen registreren verbetert onze kwaliteit en resulteert in een bijna op maat gemaakt voertuig", aldus Thomas Burns, een engineer die met de nieuwe techniek voor de Ford Escape werkt.

Robots en mensen worden collega's

"Sommige van de robots werken samen met onze arbeiders in de productiestraat om efficiency van de bouw van de Escape te verhogen", aldus Marty Smets, een engineer op gebied van ergonomie. "We hebben ook een scala aan semi-autonome robots, die herhaalde taken uitvoeren die voor mensen niet veilig zijn."

Zuignappen

De robots zorgen ervoor dat alle onderdelen van de Escape zo strak mogelijk passen. De robots zullen deurpanelen nog strakker proberen in elkaar te zetten, om zo bijvoorbeeld windlawaai te verminderen. Zo wordt de kwaliteit van elke Escape die van de lopende band rolt, verhoogt. Een robotarm brengt de lijm aan voor de voorruit, wat een herhaalbare en constante handeling is en het glas wordt mechanisch geplaatst met behulp van zuignappen.

In de lakstraat zorgen 88 nieuwe robots ervoor dat er minder geld wordt verspild aan energiekosten door verf en sealer met een hogere efficiency aan te brengen op en in het voertuig. Door mensen te weren uit de lakstraat kan er bespaard worden op energie voor klimaatcontrole en luchtstroom, wat ook weer minder CO2-uitstoot tot gevolg heeft.

bron: USA Today

Foto's:

Ford robots hebben ‘laserogen en zuignaphanden’

De Ford Escape wordt bijna geheel automatisch gebouwd. (Foto: Ford Motor)

© Aandrijvenenbesturen.nl