DEN HAAG, 16 april 2012 09:17

Smart grids economisch rendabel

De aanleg van intelligente elektriciteitsnetten - ofwel smart grids - levert positief bij aan de toekomstige energievoorziening. Het leidt tot lagere prijzen voor consumenten en bedrijfsleven.

Dit staat in een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) van CE Delft en KEMA in opdracht van het ministerie van EL&I. Hoe de beschreven energiescenario's in praktijk uitpakken moeten de recent gestarte Proeftuinen intelligente netten uitwijzen.

In de analyse zijn verschillende energiescenario’s tot 2050 doorgerekend. In vrijwel elk toekomstscenario leveren smart grids een positieve bijdrage; of het nu gaat om wel of geen klimaatbeleid, een groot of klein aandeel decentrale energieproductie en andere variaties. Dat komt vooral door de te verwachten gedragsverandering van gebruikers als gevolg van variabele energietarieven en kostenbesparing in de netaanleg en elektriciteitsproductie. 

Proeftuinen Intelligente netten

De recent gestarte Proeftuinen voor intelligente netten moeten duidelijk maken hoe consumenten in werkelijkheid reageren op variabele energietarieven ofwel tijdafhankelijke prijsprikkels. De proeftuinen vallen onder het Innovatie Programma Intelligente Netten (IPIN) van Agentschap NL die dit uitvoert in opdracht van het ministerie.

Smart grids in alle gevallen zinvol

Tot  nu toe werd aangenomen dat slimme netten vooral nuttig en nodig zijn bij een veel duurzamere energievoorziening, maar uit de MKBA blijkt dat ook een energievoorziening zonder klimaatbeleid gebaat is bij smart grids. Met de MKBA zijn alle kosten en baten van intelligente netten integraal in beeld gebracht, ongeacht wie die kosten moet maken. Tevens is onderzocht of overheidsbeleid nodig is om partijen te bewegen kosten te maken waarbij de baten elders terecht komen.

bron: Agentschap NL

Foto's:

Smart grids economisch rendabel

© Aandrijvenenbesturen.nl