Laatste nieuws:

DEN HAAG, 16 april 2012 09:17

Smart grids economisch rendabel

De aanleg van intelligente elektriciteitsnetten - ofwel smart grids - levert positief bij aan de toekomstige energievoorziening. Het leidt tot lagere prijzen voor consumenten en bedrijfsleven.

'
1/1

Dit staat in een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) van CE Delft en KEMA in opdracht van het ministerie van EL&I. Hoe de beschreven energiescenario's in praktijk uitpakken moeten de recent gestarte Proeftuinen intelligente netten uitwijzen.

In de analyse zijn verschillende energiescenario’s tot 2050 doorgerekend. In vrijwel elk toekomstscenario leveren smart grids een positieve bijdrage; of het nu gaat om wel of geen klimaatbeleid, een groot of klein aandeel decentrale energieproductie en andere variaties. Dat komt vooral door de te verwachten gedragsverandering van gebruikers als gevolg van variabele energietarieven en kostenbesparing in de netaanleg en elektriciteitsproductie. 

Proeftuinen Intelligente netten

De recent gestarte Proeftuinen voor intelligente netten moeten duidelijk maken hoe consumenten in werkelijkheid reageren op variabele energietarieven ofwel tijdafhankelijke prijsprikkels. De proeftuinen vallen onder het Innovatie Programma Intelligente Netten (IPIN) van Agentschap NL die dit uitvoert in opdracht van het ministerie.

Smart grids in alle gevallen zinvol

Tot  nu toe werd aangenomen dat slimme netten vooral nuttig en nodig zijn bij een veel duurzamere energievoorziening, maar uit de MKBA blijkt dat ook een energievoorziening zonder klimaatbeleid gebaat is bij smart grids. Met de MKBA zijn alle kosten en baten van intelligente netten integraal in beeld gebracht, ongeacht wie die kosten moet maken. Tevens is onderzocht of overheidsbeleid nodig is om partijen te bewegen kosten te maken waarbij de baten elders terecht komen.

bron: Agentschap NL

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden