Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 11 april 2012 10:37

Standaarden voorkomen verspilling en helpen te bezuinigen

Recent onderzoek laat zien, dat de Amerikaanse auto-industrie zeker vijf miljard dollar aan interoperabiliteitskosten maakt. Dat zijn kosten die worden gemaakt, omdat standaarden ontbreken of dat ze het probleem niet voldoende oplossen. “En die kosten zijn veel te hoog”, zegt UT-onderzoeker Erwin Folmer. “Met kwalitatief goede standaarden valt nog heel veel winst te halen.”

Erwin Folmer'
Erwin Folmer
1/1

De UT en TNO hebben nu een hulpmiddel ontwikkeld om de kwaliteit van standaarden te verbeteren. Folmer promoveerte op dit onderwerp op donderdag 5 april.

Interoperabiliteit is het vermogen van organisaties om samen te werken door middel van de inzet van computer systemen. Het draait om efficiëntere samenwerking tussen overheidspartijen en een efficiënter en effectiever bedrijfsleven. Het onderzoek van Folmer laat zien, dat de kwaliteit van standaarden zeer goed verbeterbaar is en leidt tot verbetering in gegevensuitwisseling tussen organisaties en daarmee wordt geld bespaard.

Zonder standaard geen internet

Een leven zonder standaarden is nauwelijks voor te stellen. De ‘meter' en ‘kilogram' zijn standaarden die we dagelijks gebruiken, maar ook de euromunt, de euro95 benzine, A4 papier, etc. zijn onmisbaar. In de ICT wereld is het niet veel anders; sterker nog het Internet was er niet geweest zonder ICT standaarden zoals IP (Internet Protocol) en HTML (HyperText Markup Language). Een specifiek soort standaarden zijn semantische standaarden, deze houden zich bezig met de betekenis van informatie.

Miljarden besparen

Onderzoek toonde aan, dat de voordelen van standaarden in verschillende industriële sectoren in de miljarden lopen en dat er door interoperabiliteit levens in de zorg bespaard blijven. "In de uitzendbranche zijn bijvoorbeeld de papieren urenbriefjes vervangen door een gestandaardiseerde digitale versie, de SETU standaard. Waar voorheen nog elk uitzendbureau werkte met zijn eigen urenbriefje worden er nu veel kosten bespaard in de branche", vertelt Folmer. "Zo ook in de afvalverwerking; met de invoering van DIFTAR. Burgers betalen voor het aanbieden van afval en daarvan moet een goede registratie plaatsvinden. De specifieke systemen waren niet interoperabel en dat zorgde er bijvoorbeeld voor, dat een vrachtwagen in de gemeente Zutphen niet meer inzetbaar was voor de gemeente Deventer." "Dat is niet alleen onhandig, het brengt ook veel extra kosten met zich mee. Inmiddels is hier de STOSAG standaard voor ontwikkeld, waardoor gemeentes veel efficiënter registratie van afvalinzameling kunnen uitvoeren", zegt Folmer.

Kwaliteitsinstrument
Een onderzoekshiaat is de kwaliteit van standaarden en hoe deze verbeterd kan worden, zodat een standaard een effectievere en efficiëntere bijdrage levert aan interoperabiliteit. Het onderzoek van Erwin Folmer richt zich op de ontwikkeling van een kwaliteitsinstrument voor standaarden. Doelstelling daarbij is, dat de resultaten van de kwaliteitsmeting gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van de standaard mee te verbeteren. De praktijk heeft behoefte aan een dergelijk kwaliteitsinstrument.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 november 2017 - Neurenberg, MesseNürnberg
SPS IPC Drives 2017
28 november 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Logistica 2017
30 november 2017 - Ede, Cinemec
Dutch Fluid Power Transmission Conference
12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden