ARLINGTON, VIRGINIA (VS), 27 maart 2012 11:13

Rotsgrond wordt vlakke weg dankzij Darpa’s robotvering (video)

Het Amerikaanse ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ (Darpa) heeft een robotveersysteem ontwikkelt waarmee de meest rotsige paden moeiteloos te overwinnen zijn. De grondrobots met dit veersysteem moeten ingezet gaan worden voor opruiming van explosieven en andere hulptaken.

Het gebruik van grondrobots door het leger neemt steeds meer toe. Zo'n leger trekt natuurlijk regelmatig over minder glad terrein. Het is dus van groot belang dat ook robots hun mannetje kunnen staan op ongelijke en rotsachtige ondergronden.

M3

Darpa blijft gek op afkortingen. M3 staat voor ‘Maximum Mobility and Manipulation'. Onder de vlag van dit project worden veel vernieuwingen op het gebied van robot mobiliteit en manipulatie uitgedacht.

In onderstaande video is een aangepaste iRobot 510 PackBot te zien, die voorzien is van een geavanceerd veersysteem. De robot legt moeiteloos een testparcours af en rijdt over stenen en andere obstakels alsof het niets is. Zelfs een flinke handvol grind tussen de wielen kan de robot niet van zijn pad brengen.

Het M3-project maakt prototypes voor nieuwe technologieën die wellicht niet meteen 1 op 1 ingezet gaan worden, maar die wellicht in de toekomst toch een toepassing kunnen gaan vinden in nieuwe apparatuur voor het leger.


 

bron: Physorg

Foto's:

Rotsgrond wordt vlakke weg dankzij Darpa’s robotvering (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl