Laatste nieuws:

BRUSSEL (BELGIë), 26 maart 2012 09:49

EU wil innovatie stimuleren via Horizon 2020

Via het Horizon 2020 programma wil de EU 80 miljard euro opzij zetten om onderzoek en innovatie te stimuleren in 2014 ... 2020. Wetenschappers, bedrijfsleiders, en burgers hadden een ontmoeting met leden van de industriecommissie om het plan te bestuderen.

'
1/1

Horizon 2020 is er op gericht om wetenschappelijk onderzoek om te zetten in nieuwe producten en diensten zodat er groei en banen gecreëerd worden. In vergelijking met de concurrentie hinkt Europa op dit vlak achterop.

Het programma zal de regels vereenvoudigen zodat onderzoekers en bedrijven makkelijker fondsen kunnen werven. Er zal meer steun zijn voor marktgeoriënteerde activiteiten en voor KMO's die rond innovatie werken. Het budget voor onderzoek stijgt aanzienlijk en wordt op die manier het derde grootste budget van de EU.

De Portugese Christendemocraat en rapporteur Maria da Graca Carvalho zei: "Horizon 2020 is het belangrijkste instrument van de EU om innovatie te stimuleren en om de competitiviteit van de Unie op globaal vlak te garanderen." De Spaanse Socialist Teresa Riera Madurell, die ook rapporteur is, verklaarde het belang van onderzoek en innovatie: "Het is een pijler die Europa kan helpen om tijdens de crisis op duurzame wijze te groeien en om jobs te creëren."

Hervorming universiteiten nodig

Prof.dr. Burton Lee van de Stanford school voor ingenieurswetenschappen in de VS, steunt het Horizon 2020 initiatief maar wijst ook op het belang van marktgedrevenheid voor Europese onderzoeksinstituten. "Ze willen enkel de zuivere onderzoeksinstituten en iemand anders zal zich wel bekommeren om de innovatie. Ik ga niet akkoord met deze aanpak, maar het is nu eenmaal de manier waarop Europese universiteiten met deze materie omgaan."

Dr. Lee vindt verder ook dat de hervorming van universiteiten centraal moet staan in de nationale en Europese innovatieagenda's. "Het kan enkel slagen als men de cultuur van universiteiten verandert en als professoren en studenten initiatieven nemen. Iemand moet de eerste stap zetten om de universiteiten te hervormen. Als het Europees Parlement dit niet doet, wie dan wel?"

Volgende stappen

De Parlementaire commissie voor onderzoek wil in het najaar een aanbeveling maken. Hierna kunnen de onderhandelingen met de Raad van start gaan. De uiteindelijke beslissing zal waarschijnlijk eind 2013 genomen worden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden