HEERLEN, 19 maart 2012 10:20

Industrie produceert minder

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2012 bijna 2 procent lager dan in januari 2011. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In december produceerde de industrie nog 3,5 procent meer dan een jaar eerder.

De productie kromp het sterkst in de transportmiddelenindustrie en wel met 8 procent. De productie in de elektrotechnische en machine-industrie nam 2 procent af, in de voedings- en genotmiddelenindustrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met ruim 1 procent. Alleen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de productie toe, de groei bedroeg bijna 2 procent.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoeneffecten gecorrigeerde cijfers. Omdat de seizoenvrije maandcijfers soms een wat grillig verloop vertonen, wordt hiervoor het tweemaandsgemiddelde ten opzichte van twee maanden eerder gebruikt. Na correctie voor werkdageffecten en seizoeninvloeden was in de periode december 2011 - januari 2012 de industriële productie 0,3 procent groter dan die in oktober - november 2011.

bron: CBS

Foto's:

Industrie produceert minder

Productie industrie

© Aandrijvenenbesturen.nl