Laatste nieuws:

REDMOND, WASHINGTON (VS), 12 maart 2012 11:47

Microsoft demonstreert razendsnel aanraakscherm (video)

Microsoft Research heeft een prototype gedemonstreerd van een aanraakscherm met nagenoeg geen inputvertraging. Waar veel moderne touchscreens een zogeheten ‘input lag’ van 100ms hebben, wist de onderzoekstak van Microsoft een scherm te laten zien die dit reduceert tot slechts 1ms.

Het scherm toont geen vertraging bij het tekenen van een lijn.'
Het scherm toont geen vertraging bij het tekenen van een lijn.
1/1

De bezitter van een hedendaagse iPad of Android-tablet werkt met een apparaat wat over het algemeen lekker vlot reageert. Apps zijn in no time opgestart en ook het wisselen tussen programma's gaat prima. Ook het aanraken van knoppen gaat lekker rap. Toch zijn aanraakschermen nog voor verbetering vatbaar.

Er zit namelijk een kleine vertraging in het moment dat jij het scherm aanraakt en het moment waarop de visuele feedback te zien is. Deze vertraging (inputvertraging of ‘lag' genoemd) bedraagt bij de huidige touchscreens ongeveer 100ms. Geen probleem als het gaat om het aanraken van knoppen, of bevestigen van dialoogvensters, maar vooral bij sleepbewegingen of tekenprogramma's is de lag merkbaar.

Eén meter per seconde

Paul Dietz van Microsoft's ‘Applied Sciences Group' geeft het volgende voorbeeld. Stel je laat een wit blokje op het scherm zien en je beweegt dat blokje met je vinger over het scherm met een snelheid van ongeveer 1 meter per seconde. Dan zal het blokje steeds ongeveer 10 cm achter je vinger blijven. Geen onwerkbare situatie, maar de interactie met het scherm voelt nog niet perfect.

Brug tussen gebruiker en computer

Dietz laat in onderstaand filmpje zien dat het ook beter kan. Hij begint met een inputvertraging van 100ms en werkt langzaam in stappen terug naar 1ms. Het verschil is verbluffend. Het slaat een brug tussen gebruiker en apparaat. Met een reactietijd van 1ms is de vertraging nagenoeg nihil.

Of en wanneer de eerste producten met zulke schermen op de markt verschijnen is niet bekend. Microsoft maakt zelf uiteraard geen beeldschermen, maar gebruikt dit soort filmpjes om de industrie duidelijk richting dit soort ‘low-latency'-schermen te sturen. Vooral voor de professionele grafische wereld en 1 op 1 aansturingstoepassingen zou dit weleens een ideale ontwikkeling kunnen zijn.

bron: Microsoft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden