Laatste nieuws:

LEXMOND, 19 maart 2012 10:45

Stenen palletiseren met een robot (video)

Brickclean uit Lexmond heeft een robuuste machine ontwikkeld die automatisch klinkers en bakstenen kan palletiseren in een vooraf ingegeven patroon.

Mark Veenendaal bij het demonstratiemodel van de Brickclean BCS.'
Mark Veenendaal bij het demonstratiemodel van de Brickclean BCS.
Rechts
1/3

Zeven jaar geleden begonnen Mark Veenendaal en zijn compagnon Theo Oosterom (oprichters van TM Engineering) aan de ontwikkeling van een robotsysteem voor het leggen van stenen. Na drie jaar van investeren, ontwikkelen en prototypes bouwen werden de plannen gestaakt. Het leggen van een straatje bleek toch complexer dan gedacht.

Mark Veenendaal: "Er komen heel veel zaken bij kijken die een geautomatiseerde benadering flink in de weg zitten: putten in de weg, bochten, parkeerplaatsen, een enorme variatie aan legpatronen, heel veel verschillende steensoorten, verschillende manier van aanleveren, de weersomstandigheden die van invloed zijn op het zandbed, noem maar op." Het uitgangspunt was het maken van een machine die alles kon, vanaf schoonmaken van de stenen tot aan leggen van de gewenste patronen. Dat bleek technisch moeilijk en ook de markt was er nog niet rijp voor.

Toen echter één van de investeerders van het eerste uur enkele jaren later aanklopte met het idee om het project weer op te pakken aarzelde Veenendaal geen moment. "Deze keer zouden we uitgaan van een veel eenvoudiger concept en was de focus op een robuust, zo goed als storingsvrij ontwerp", legt Veenendaal uit. In 2010 was uiteindelijk een prototype gereed, wat een half jaar lang uitgebreid in de praktijk is getest. "Van de machine, die als Brickclean BCS nu ruim een jaar op de markt is, zijn er inmiddels al meer dan tien verkocht. Het kost met deze machine ongeveer 3 euro om een vierkante meter te palletiseren", aldus Veenendaal.

Werking Brickclean BCS

De basisfunctionaliteit van de BCS is het stapelen van losgestorte stenen naar een machinaal pakket dat in de straat kan worden gelegd. Met een shovel plaats je de stenen in de stortbak. De bodem van de stortbak bestaat uit een transportband die de stenen verplaatst naar de open zijde van de bak. Hiernaast bevindt zich een invoerplateau, waar de stenen handmatig in de geleidebaan worden geschoven. Hier kan de stratenmaker ook beschadigde of vieze stenen verwijderen. De stenen glijden nu automatisch naar beneden.

Onderaan de geleidebaan beweegt een door Brickclean gepatenteerd roterend rollensysteem tussen de spijlen door en zorgt er voor dat er telkens drie stenen met de bovenkant boven naast elkaar op het horizontale gedeelte komen te liggen, in een vaste positie. De robot kan vervolgens twee of drie stenen tegelijk (afhankelijk van het te leggen patroon) oppakken met behulp van een klemmensysteem en in het gewenste verband op de pallet plaatsen.

De machine kan, bij 80 mm stenen, tot acht lagen hoog plaatsen. Als de pallet gereed is kan die met een shovel van de machine worden gehaald en op de plek worden gezet voor opslag of direct gebruik. Bij het leggen van de stenen wordt een hele laag tegelijk door een met klemmen uitgeruste grijper opgepakt en in het zandbed geplaatst.

Lees het volledige artikel over Brickclean in aandrijven en besturen nummer 3.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden