Laatste nieuws:

WALTHAM, MASSACHUSETTS (VS), 6 maart 2012 12:28

Robot vestigt landsnelheidsrecord (video)

Een ‘Cheetah’ robot heeft een snelheidsrecord van 18 mph (29 km/h) neergezet, waarmee het de snelste robot op land is. Het vorige record stamt alweer uit 1989 en was 21 kilometer per uur. De machine is ontwikkeld door DARPA en Boston Dynamics.

'
1/1

Enige tijd geleden deed Boston Dynamics ook al stof opwaaien met hun "Big Dog", een viervoetige looprobot die onmogelijk omver was te krijgen. Hoewel deze robot qua loopsnelheid geen hoge ogen gooide. De ‘Cheetah' daarentegen is letterlijk en figuurlijk een ‘snelheidsmonster' en haalt op de lopende band in het laboratorium gemakkelijk een snelheid van pakweg 30 kilometer per uur.

Natuurlijk

De bewegingen van de robot zijn gebaseerd op die van snelrennende dieren uit de natuur. Eén blik op onderstaand filmpje en de vergelijking met een echte cheetah (jachtluipaard) is snel gemaakt. De robot begint op lagere snelheid en verhoogt daarna zijn pas en rensnelheid door met iedere stap zijn rug samen te trekken en uit te rekken, net als een jachtluipaard in de natuur doet.

Militaire toepassingen

Aangezien de robot onderdeel is van het M3-programma van DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) is het logisch dat de robot militaire toepassingen gaat hebben. Het M3-programma (Maximum Mobility and Manipulation) richt zich op het ontwikkelen en uitbreiden van de mogelijkheden van robots om troepen op de grond effectief te kunnen ondersteunen bij missies.

Van loopband naar buitenwereld

Op dit moment loopt de ‘Cheetah' nog op een loopband in het laboratorium, waar het ‘beestje' aangedreven wordt door een externe hydraulische pomp, en door een kraan-achtig apparaat netjes in het midden van de loopband wordt gehouden. Het testen van een loslopend prototype staat gepland voor later dit jaar.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden