Laatste nieuws:

NASHVILLE, TENNESSEE, VS, 27 februari 2012 09:40

‘Tovermiddel' grafeen is ook roestwerend

Uit recent onderzoek is gebleken dat het ‘tovermiddel' grafeen kan worden gebruikt als de dunst mogelijke coating om metalen tegen roest te beschermen.

'
1/1

In een interdisciplinair onderzoek aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee wijzen Dhiraj Prasai en zijn collega's er op dat roest en andersoortige corrosie van metalen een ernstig probleem is en dat er intensief onderzoek wordt gedaan om het corrosieproces te voorkomen of vertragen. Corrosie ontstaat als het oppervlak van het metaal contact maakt met lucht, water of andere substanties. De meestgebruikte remedie is het coaten van de metalen met materialen die het metaaloppervlak afsluiten, maar de nu gebruikte coatings hebben hun beperkingen.

De onderzoekers besloten om te bekijken of grafeen een goed coatingmateriaal zou zijn. Grafeen bestaat uit een enkele laag koolstofatomen en geldt als het dunste en sterkste materiaal dat nu bekend is. In grafeen zijn de koolstofatomen gerangschikt in een kippengaas-achtige structuur, in een laag die zo dun is dat hij transparant is. Ter illustratie een gram grafeen is voldoende om een voetbalveld af te dekken.

Het bleek dat grafeen - of het nu direct is vervaardigd op koper of nikkel, of dat het wordt overgebracht op een ander metaal - goede bescherming biedt tegen corrosie. Koper dat met behulp van chemische opdamping (CVD) is bekleed met een enkele laag grafeen corrodeert zeven maal langzamer dan ongecoat koper. Nikkel dat wordt gecoat met enkele lagen grafeen corrodeert zelfs twintig maal langzamer.

Opmerkelijk is dat een enkele laag grafeen dezelfde corrosiebescherming biedt als conventionele organische coatings die meer dan vijf keer zo dik zijn. Grafeen zou daarom ideaal zijn in toepassingen waar bij voorkeur een dunne laag wordt gebruikt, zoals in micro-elektronicacomponenten, verbindingsproducten, implanteerbare toestellen  of in componenten voor de lucht- en ruimtevaart.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden