Laatste nieuws:

KARLSRUHE, DUITSLAND, 21 februari 2012 12:03

Robot schetst portret

Op de beursstand van Fraunhofer op de aankomende CeBIT beurs zal een robot de zien zijn die menselijke portretten kan tekenen. De publiekstrekker wordt getoond op de CeBIT 2012, die van 6 tot 10 maart gehouden wordt in Hannover.

De industriële robot schetst een portret. (Bron: Robotlab)'
De industriële robot schetst een portret. (Bron: Robotlab)
1/1

Fraunhofer tovert met de industriële robot haar stand om in een waar kunstatelier. Wanneer een beursbezoeker plaatsneemt op het modelkrukje neemt de camera van de robot eerst een foto van het model, waarna de arm met potlood een portret van deze persoon schetst op een ezel. Na 10 minuten is de robotarm klaar, pakt hij het werk op en presenteert het aan het publiek.

De robotinstallatie werd ontwikkeld door kunstenaars in de robotlab groep van het Center for Art and Media (ZKM) in Karlsruhe (Duitsland). Een aantal van deze kunstenaars werkt nu bij het Fraunhofer Institute for Optronics, System Technologies and Image Exploitation (IOSB) in Karlsruhe.

Werking van de robot

Martina Richter, wetenschapper bij IOSB, legt uit: "We hebben een evaluatieproces voor afbeeldingen gebruikt wat in essentie neerkomt op het geven van zintuiglijke waarneming aan de robot", aldus Richter. "Er zit een camera aan de arm bevestigd die eerst een foto neemt van de persoon." Randdetectiesoftware kijkt vervolgens naar de contrasten in de afbeelding en vertaalt deze in coördinaten die de robotarm kan gebruiken.

De grootste uitdaging voor de onderzoekers en kunstenaars was het afstellen van het algoritme zodat de impressie van een portret gegeven wordt. De high tech kunstenaar moest bijvoorbeeld kleine rimpeltjes over het hoofd zien, maar toch gevoelig genoeg zijn om de ogen in detail te tekenen. "We vinden de artistieke look van de tekeningen erg belangrijk, maar willen het systeem ook zo implementeren, dat de robot alle stappen zelf kan uitvoeren. Met deze installatie hebben we een wisselwerking gemaakt tussen kunst, wetenschap en technologie", aldus Richter.

Robot met een hobby

Naast deze ‘hobby' zijn de dagelijkse werkzaamheden van de robot allesbehalve artistiek. De robot is oorspronkelijk door IOSB ontworpen om de reflectieve eigenschappen van verschillende materialen te kunnen vaststellen. Er wordt bijvoorbeeld licht op een reflecterend object geschenen, bijvoorbeeld een reflector van een schooltas of jas, en de robotarm cirkelt om het materiaal heen en meet zo de manier waarop het object licht weerkaatst.

Op deze manier kunnen reflectieve oppervlakten zo ontworpen worden dat ze het inkomende licht op een zeer gebundelde wijze weer terugkaatsen naar de bron, bijvoorbeeld een autobestuurder. Ook kan de robot ingezet worden voor metingen van speciale verflagen op auto's, die afhankelijk van de hoek waaronder je de auto ziet een andere kleurtoon laten zien.

bron: Eurekalert

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden