MAPLE GROVE, VS, 13 februari 2012 12:03

Bionische hand met opponeerbare duim (video)

Op 12 januari kreeg de gehandicapte Matt Rezink een handprothese met een opponeerbare duim. De zogeheten ‘Michelangelo Hand’ geeft Rezink zoveel extra controle dat hij niet langer afhankelijk is van verschillende hulpstukken voor verschillende taken. De nieuwe hand doet het allemaal.

Matt Rezink, een inwoner van de Amerikaanse staat Wisconsin, verloor zes jaar geleden een gedeelte van zijn arm in een machine die gebruikt wordt om rotsblokken mee te verpulveren. Hij klopte aan bij Advanced Arm Dynamics in Maple Grove om de nieuwe armtechnologieën van dat bedrijf te kunnen proberen.

Advanced Arm Dynamics werkt nauw samen met Otto Bock, makers van geavanceerde bionische handen die aangestuurd worden door elektrische activiteit van de zenuwen en spieren in de arm.

In de korte tijd waarbinnen Rezink de hand gebruikt merkt hij nu al een wereld van verschil. "Het voelt veel natuurlijker," vertelde hij aan CNN. "Het is een beetje zoals het vroeger was, voordat ik mijn arm kwijtraakte." In de komende tijd zal Rezink alleen nog maar meer controle over de hand krijgen, omdat hij meer en meer oefening krijgt.

Naast de elektrische opponeerbare duim, heeft de batterij-aangedreven Michelangelo Hand een neutrale modus voor een natuurlijk ogende handpositie. Ook heeft de hand een flexibele pols, die op en neer bewogen en gedraaid kan worden.

Dankzij geavanceerde software en verbeterde elektrische signaalverwerking is de snelheid en voorspelbaarheid van de hand ook enorm verbeterd. Bewegingen worden hierdoor veel instinctiever voor de gebruiker.

Op maat gemaakt

Met een speciaal computerprogramma worden de instellingen van de hand toegespitst op de patiënt die hem draagt, zodat deze maximale controle heeft. Bewegingen worden bestuurd door twee aandrijfsystemen die de vingers en de duim apart laten bewegen. De vingertoppen zijn samengesteld uit een hard en zacht materiaal zodat de structuur van echte vingertoppen heel dicht benaderd wordt. De PVC-huid ziet er bovendien ook nog eens bedrieglijk echt uit.

Rezink is de eerste burger die uitgerust is met de Michelangelo Hand. Eerder kregen tien Amerikaanse soldaten al een bionische hand, nadat ze hun hand kwijtraakten bij gevechten in Afghanistan en Irak. De hand is niet goedkoop. Verwacht zo'n 100.000 dollar (zo'n 75.000 euro) neer te tellen voor dit staaltje modern vernuft.

 

bron: Singularity Hub

Foto's:

Bionische hand met opponeerbare duim (video)

De Michelangelo Hand

© Aandrijvenenbesturen.nl