PHILADELPHIA, VS, 2 februari 2012 10:59

Robothelikopters vertonen zwermgedrag (video)

Onderzoekers van het Amerikaanse instituut voor ‘General Robotics, Automation, Sensing and Perception’ (GRASP) van de Universiteit van Pennsylvania, hebben een slimme helikopter ontwikkeld. De robothelikopter heeft een hoog zelf oriënterend vermogen en kan in formatie vliegen.

Geïnspireerd op de manier waarop zwermen vogels vliegen, hebben de onderzoekers van GRASP zogeheten Quadrotors ontwikkeld, intelligente helikoptertjes met vier wieken. Een Quadrotor kan zichzelf tijdens een vlucht stabiliseren. Zelfs wanneer hij lukraak de lucht in wordt geworpen, zal de robot zichzelf heroriënteren en blijven vliegen of zweven. Dit maakt de robots uitermate handig voor toepassing in minder stabiele situaties.

Robot-invasie

De echte magie van deze kleine wondertjes zit hem overigens in de geavanceerde wijze waarop ze in formatie kunnen vliegen. Breng meerdere van deze Quadrotors samen en ze houden niet alleen rekening met hun omgeving, maar ook met elkaar. Zo kunnen ze een formatie vasthouden, naadloos overschakelen naar een andere formatie, hindernissen ontwijken, achtjes vliegen en meer. Het heeft iets van een mini robot-invasie wanneer je 16 van deze behendige nanokopters op je af ziet vliegen.

Combinatie

Het geheime recept achter de robots is een combinatie van verschillende projecten die momenteel lopen bij GRASP. Zo is er het ‘Micro Autonomous System Technologies '-onderzoek, wat kijkt naar complexe intelligente robotgroepen die moeilijk individueel op afstand bestuurbaar zouden zijn. Ook is de research van het SWARMS-onderzoek meegenomen, wat staat voor ‘Scalable sWarms of Autonomous Robots and Mobile Sensors'. Dit laatste onderzoek poogt om zwerm-gedragingen uit de natuur na te bootsen in robotvorm. Hierbij wordt de kunstmatige intelligentie van de robots gebruikt om menselijke commando's uit te voeren.

In onderstaande video is een demonstratie te zien van de vaardigheden van deze Quadrotors. Het onderwijl luisteren naar ‘Die Walküre' van Richard Wagner is niet verplicht, maar werkt wel enorm sfeer verhogend bij deze beelden.

 

bron: Slashgear

Foto's:

Robothelikopters vertonen zwermgedrag (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl