Laatste nieuws:

DELFT, 1 februari 2012 14:31

Naar een duurzaam elektriciteitssysteem

De Europese Commissie heeft als ambitie een reductie van CO2-uitstoot met 80 ... 95 procent in 2050 ten opzichte van 1990. Energie besparen en inzet van duurzame energiebronnen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar energie besparen leidt vaak tot extra verbruik van elektriciteit, stelt prof.ir. Mart van der Meijden in zijn intreerede. Zo neemt bij verwarming van een gebouw het verbruik van elektriciteit toe ten koste van het gas na het vervangen van een gasgestookte verwarmingsketel door een efficiënte elektrische warmtepomp.

Prof.ir. Mart van der Meijden'
Prof.ir. Mart van der Meijden
1/1

Een groot aantal duurzame bronnen zoals zonne-, wind-, getijde- en golfenergie laten zich het meest efficiënt ontsluiten in de vorm van elektriciteit. De opwekking van elektriciteit varieert echter met het aanbod van de duurzame energiebronnen. Wat betekent het voor onze elektriciteitsnetten als we in de toekomst op grote schaal elektriciteit uit duurzame bronnen opwekken? Welke eisen worden aan het elektriciteitstransportsysteem van de toekomst gesteld?

Het op grote schaal integreren van duurzame variabele bronnen in het elektriciteitssysteem, de groei van het elektriciteitsverbruik en de ontwikkeling naar een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt, betekenen de nodige aanpassingen in het elektriciteitstransportsysteem op nationaal, grensoverschrijdend en Europees niveau. Van der Meijden geeft aan wat de uitdagingen zijn om op de lange termijn een duurzaam én betrouwbaar elektriciteitssysteem te kunnen waarborgen. 

Nog geen elektriciteit voor 1,3 miljard mensen

Wereldwijd groeit het energieverbruik. De 7 miljardste wereldburger is vorig jaar geboren. De verwachting is dat we in  2050 met 9 miljard mensen onze wereldbol bevolken. Op dit moment hebben 1,3 miljard mensen geen beschikking over elektriciteit. In China, India neemt de welvaart toe en gaan steeds meer mensen tot de middenklasse behoren. Dit betekent dat de vraag naar energie hierdoor sterk toeneemt. We weten allen dat grondstoffen en brandstoffen eindig zijn, zelfs als er in de toekomst nog nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Ook uitstoot van vervuiling en  broeikasgassen kent zijn grenzen. 

Intreerede Elektrotechniek, 10 februari 2012, 15:00 uur,  Aula TU Delft

Door prof.ir. M.A.M.M. van der Meijden, Faculteit EWI 

Een duurzaam én betrouwbaar elektriciteitssysteem. Onontkoombaar en uitdagend.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden