Laatste nieuws:

DELFT, 1 februari 2012 14:31

Naar een duurzaam elektriciteitssysteem

De Europese Commissie heeft als ambitie een reductie van CO2-uitstoot met 80 ... 95 procent in 2050 ten opzichte van 1990. Energie besparen en inzet van duurzame energiebronnen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar energie besparen leidt vaak tot extra verbruik van elektriciteit, stelt prof.ir. Mart van der Meijden in zijn intreerede. Zo neemt bij verwarming van een gebouw het verbruik van elektriciteit toe ten koste van het gas na het vervangen van een gasgestookte verwarmingsketel door een efficiënte elektrische warmtepomp.

Prof.ir. Mart van der Meijden'
Prof.ir. Mart van der Meijden
1/1

Een groot aantal duurzame bronnen zoals zonne-, wind-, getijde- en golfenergie laten zich het meest efficiënt ontsluiten in de vorm van elektriciteit. De opwekking van elektriciteit varieert echter met het aanbod van de duurzame energiebronnen. Wat betekent het voor onze elektriciteitsnetten als we in de toekomst op grote schaal elektriciteit uit duurzame bronnen opwekken? Welke eisen worden aan het elektriciteitstransportsysteem van de toekomst gesteld?

Het op grote schaal integreren van duurzame variabele bronnen in het elektriciteitssysteem, de groei van het elektriciteitsverbruik en de ontwikkeling naar een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt, betekenen de nodige aanpassingen in het elektriciteitstransportsysteem op nationaal, grensoverschrijdend en Europees niveau. Van der Meijden geeft aan wat de uitdagingen zijn om op de lange termijn een duurzaam én betrouwbaar elektriciteitssysteem te kunnen waarborgen. 

Nog geen elektriciteit voor 1,3 miljard mensen

Wereldwijd groeit het energieverbruik. De 7 miljardste wereldburger is vorig jaar geboren. De verwachting is dat we in  2050 met 9 miljard mensen onze wereldbol bevolken. Op dit moment hebben 1,3 miljard mensen geen beschikking over elektriciteit. In China, India neemt de welvaart toe en gaan steeds meer mensen tot de middenklasse behoren. Dit betekent dat de vraag naar energie hierdoor sterk toeneemt. We weten allen dat grondstoffen en brandstoffen eindig zijn, zelfs als er in de toekomst nog nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Ook uitstoot van vervuiling en  broeikasgassen kent zijn grenzen. 

Intreerede Elektrotechniek, 10 februari 2012, 15:00 uur,  Aula TU Delft

Door prof.ir. M.A.M.M. van der Meijden, Faculteit EWI 

Een duurzaam én betrouwbaar elektriciteitssysteem. Onontkoombaar en uitdagend.

Reacties (4)

Geachte heer Oostdam, De opgewekte energie van windmolens en zonnepanelen lijkt heel wat als in bediende huishoudens wordt gerekend, maar een industriële samenleving gebruikt 20 maal meer. Uit idealisme kunnen we wel van alles willen maar natuurwetten, niet de politiek, zijn bepalend. Mijn inschatting is dat tzt veilige kernenergie zal worden ontwikkeld.

D.E.Dirkse

17-02-2012 op 22:04

Geachte heer dirkse, u gat wel erg kort door de bocht. Electrische energie opgewekt op de daken van de huishoudens behoeft niet exclusief ook voor en door die huishoudens gebruikt te worden. De ongelijkmatige belasting van het energienet is het te ondervangen probleem. vriendelijke groet.

B.G.M. Oostdam

13-02-2012 op 10:25

Na het lezen van de ractie van D.E. Dirkse zal prof. Van der Meijden waarschijnlijk met het schaamrood op zijn kaken toch maar besluiten om af te zien van zijn intreerede...

Egbert

06-02-2012 op 21:50

De productie van alternatieve energiebronnen wordt gewoonlijk aangegeven met het aantal bediende huishoudens.Die gebruiken echter maar 5% van de landelijke energie.Grootschalige inpassing van zon- en windenergie is een sprookje.Op de langere termijn is er geen andere weg dan kernenergie, het alternatief is terug naar de middeleeuwen.

D.E.Dirkse

03-02-2012 op 09:48

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden