Laatste nieuws:

DEN HAAG, 1 februari 2012 12:38

Kamervragen over risico’s Scada-systemen

D66-Kamerleden Wassila Hachchi en Gerard Schouw hebben Kamervragen gesteld over de beveiligingsrisico’s van Scada-systemen. De Kamerleden willen van de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Veiligheid en Justitie weten wat de risico’s zijn dat buitenstaanders kunnen rommelen met cruciale aansturingssystemen.

'
1/1

Uit een artikel wat deze week verscheen op Tweakers.net blijkt dat de beveiliging van deze systemen nog meer tekortschiet dan gedacht. "Rioleringen en kerncentrales maken gebruik van dit soort beheersystemen. Ik wil weten hoe veilig deze systemen zijn en wat voor gevolgen een cyberaanslag zou kunnen hebben voor de veiligheid van mensen," aldus Hachchi.

Schriftelijke vragen

De bezorgde Kamerleden hebben in hun brief aan de ministers de onderstaande vijf vragen gesteld:

1. Hebt u kennisgenomen van het artikel, ‘Scada-beveiliging een structureel probleem', van 30 januari 2012, door Joost Schellevis op www.tweakers.net?

2. Onderschrijft u de stelling van de schrijver dat, anders dan in het Cybersecuritybeeld Nederland 2011 wordt gesuggereerd, het niet nodig is om over uitzonderlijk geavanceerde software te beschikken om een aanval op een beheerssysteem van bijvoorbeeld een riolering te laten slagen?

3. Welke veiligheidseisen worden er gesteld aan Scada-systemen, zowel bij de overheid als in de commerciële sector? Hoe wordt hier toezicht op gehouden? Indien er toezicht gehouden wordt, wat is dan het beeld dat toezichthouders hebben van de veiligheid van de systemen?

4. Onderschrijft u de waarschuwing voor het gevaar van usb-sticks? Kunnen in cruciale industriële infrastructuren, zoals de kerncentrale van Borssele, datadragers van buitenaf, zoals usb-sticks, vrij ingevoerd worden? Of bestaan hier beveiligingsprotocollen voor?

5. Hoe beoordeelt u de veiligheidsrisico's van Scada-systemen die rechtstreeks op het internet zijn aangesloten? Is er op Europees niveau aandacht voor de veiligheidsrisico's van Scada-systemen? Zo ja, welke activiteiten worden er op dit gebied ontplooid? Zo nee, bent u bereid hier aandacht voor te vragen?

Ophef over veiligheid Scada

De veiligheid van Scada-systemen ligt de laatste tijd weer flink onder vuur. Bekend is ook  het geval van de Stuxnet-worm die het Iraanse nucleaire programma op de korrel nam door zwakheden in Siemens-software uit te buiten. Onlangs laaide de beveiligingskwestie van Scada-systemen weer op toen DigitalBond, een bedrijf gespecialiseerd in Scada-beveiliging, nieuwe lekken openbaarde in diverse systemen die gebruikt worden voor industriële aansturing.

bron: D66

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden