DELFT, 30 januari 2012 11:28

Thuiszorgrobot van TU Delft (video)

Een robot die thuiszorgtaken kan uitvoeren, kan leren en emoties kan laten zien. Sieraden en muziekinstrumenten gemaakt met behulp van een 3D-printer. Een testmodel van de hybride raketmotor die volgend jaar de Delftse studentenraket Stratos II naar een nieuwe recordhoogte moet stuwen. Drie voorbeelden van eindprojecten gemaakt door studenten van vier verschillende Delftse minors, die zij zullen demonstreren op 3 februari 2012, tijdens een gezamenlijke ‘High Tech meets Design’-bijeenkomst. Janne Kyttanen, oprichter van het ontwerpbureau Freedom of Creation (Amsterdam) verzorgt dan een lunchlezing.

Onder de noemer ‘High Tech Meets Design' zullen dit jaar voor het eerst de eindprojecten van de minors Robotica (faculteit 3mE), Interactive Environments (faculteiten BK, IO en EWI), Advanced Prototyping (faculteiten IO en BK) en Spacecraft Engineering (faculteiten EWI en L&R) gezamenlijk worden gedemonstreerd aan ‘het grote publiek'. De hal van de faculteit industrieel Ontwerpen is op vrijdag 3 februari vanaf 11.00 uur open als grote inloop-demo-ruimte.

Robots

Het idee achter thuiszorgrobot Eva is dat ze de behoefte aan professionele zorg vermindert door te helpen met simpele taken, zodat de professional zich meer kan richten op de kwaliteit van het leven van de cliënt. Eva's taken zijn gebaseerd op die van een hulphond, waarvan bewezen is dat ze de behoefte aan 'algemene thuiszorg' fors kunnen verminderen. Eva moet zich al lerend kunnen aanpassen aan de wensen van de gebruiker.

Naast deze ‘thuiszorgrobot' zijn ook vier andere robots te zien: een robot die tomaten kan plukken, een robotkelner die drankjes kan rondbrengen in een restaurant, een opruimrobot en een robot die helpt in de huishouding.

Sieraden

Met een 3D-printer kun je niet alleen prototypes, modellen en maquettes maken, maar ook bijzondere sieraden. Tijdens de tentoonstelling worden daarnaast ook andere unieke onderzoeksresultaten getoond, waaronder 3D-printed muziekinstrumenten, badmintonshuttles en augmented reality met porselein. Voor een sneak preview zie de fotocollectie op Flickr.

Raketmotor

Een hybride raketmotor combineert vaste met vloeibare brandstof, is minder complex dan een raketmotor die alleen gebruik maakt van vloeibare brandstof en efficiënter dan eentje met alleen vaste brandstof. Studievereniging Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) hoopt met een dergelijke hybride raketmotor een nieuwe hoogterecordpoging met Stratos II te laten slagen. Tentoongesteld wordt het eerste testmodel.

Interactive Environments

Van een heel andere schaal zijn de ontwerpen van de minor Interactive Environments: 1:1 modellen van ruimtes die zich aanpassen aan de bezoeker. Deze installaties zullen al vanaf 31 januari te zien zijn tot 6 februari.

Lunchlezing

Janne Kyttanen, oprichter van het ontwerpbureau Freedom of Creation, is gespecialiseerd in de toepassing van 3D-printtechnologie in het ontwerpproces. Tijdens zijn lunchlezing zal hij dieper ingaan op zijn visie en werkwijze.

Programma

11:00 u: Opening evenement in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO)

11:15 - 12.45 u:  Studentenlezingen (Raketmotor en Robotica)

12:45 - 13:30 u:  Lunchlezing Janne Kyttanen

13.30 - 15:00 u: Doorlopend demo's van de diverse projecten

bron: TU Delft

Foto's:

Zorgrobot Eva

Zorgrobot Eva

© Aandrijvenenbesturen.nl