Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, VS, 26 januari 2012 11:23

Opvouwbare auto (video)

Vergeet de vouwfiets, vergeet de SmartCar. Als het aan het Media Lab van MIT (Massachusetts Institute of Technology) ligt wordt hun opvouwbare auto de toekomst. De auto is op de weg ongeveer even groot als een SmartCar, maar kan in opgevouwen toestand geparkeerd worden en neemt zo maar één derde van de ruimte in.

Een werkend schaalmodel van de Hiriko, op halve grootte.'
Een werkend schaalmodel van de Hiriko, op halve grootte.
1/1

De auto is ontwikkeld door MIT Media Lab, in samenwerking met verschillende Spaanse bedrijven. De opvallende verschijning is ‘Hiriko' gedoopt, wat Baskisch is voor ‘stadsauto'. De complete achterzijde van de Hiriko schuift onder de auto , waardoor het eivormige bestuurdersgedeelte een aantal graden draait en de auto minder korter wordt, terwijl hij in hoogte toeneemt.

Het ei van Columbus?

De Hiriko lijkt hiermee een beetje op een ei wat in platte toestand kan rijden en voor ruimtebesparende doeleinde rechtop gezet kan worden. De auto zal ingezet worden als huurauto in eigendom van een stad, maar geïnteresseerden kunnen er ook één aanschaffen voor de ‘bescheiden' som van 12.500 euro. MIT denkt met de Hiriko een waar 'ei van Columbus' in handen te hebben als het gaat om de stadsauto van de toekomst.

Elektrische vouwauto

Uiteraard is de Hiriko een elektrisch voertuig. Simpelweg omdat er geen ruimte is voor een benzinetank. Aanstuurmechanismen die normaal vorm krijgen als stuurkolom, gaspedaal en remmen, zijn vervangen door elektrisch bedienbare alternatieven. De motor, die geïntegreerd is in de wielen, kan 120 kilometer afleggen voor de accu weer opgeladen moet worden.

Ultieme stadsauto

De Hiriko is dus geen auto voor een lange roadtrip, maar prima geschikt voor gebruik in een drukke stad, met genoeg oplaadpunten in de buurt. Ook kan de auto geprogrammeerd worden om niet sneller te rijden dan de geldende snelheidslimiet in een stad.

Op Media Evolution's The Conference maakte technologiesite The Next Web onderstaande video, waarin een model van de vouwauto op 50% schaal te zien is.

 

bron: Singularity Hub

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden