Laatste nieuws:

ATLANTA, VS, 23 januari 2012 10:48

Slangen leveren betere robots op (video)

De Scalybot 2 is een bijzondere robot. De inspiratie voor de robot komt voort uit de manier waarop een slang zichzelf voortbeweegt. Deze manier van bewegen blijkt enorm energiebesparend te zijn en maakt van de Scalybot 2 een ideale robot voor reddingsoperaties.

'
1/1

De robot is ontwikkeld door Hamid Marvi, een onderzoeker van de Amerikaanse Georgia Tech universiteit. De machine kan over ongelijke oppervlakten bewegen en zichzelf daarnaast ook nog eens in smalle ruimten wringen. Bij bestaande robots kosten dit soort bewegingen vaak veel energie en kunnen ze te kampen krijgen met oververhitting. De slangrobot heeft geen last van deze beperkingen.

Slangen en robots

"Door hun schubben te gebruiken om wrijvingseigenschappen te beïnvloeden, kunnen slangen grote afstanden afleggen met een zeer laag energieverbruik", aldus onderzoeker Hamid Marvi. De wetenschapper bestudeerde 20 verschillende slangensoorten in een dierentuin en bouwde zijn robot op basis van zijn observaties.

"Tijdens de lineaire voortbeweging hoeft een slang haar lichaam niet in zijwaartse richting te buigen", legt Marvi uit. Slangen tillen hun schubben op en trekken zichzelf vooruit door een soort golfbeweging in hun spieren, die van kop naar staart trekt. Deze vorm van voortbeweging kost weinig energie en is vooral geschikt om te kunnen voortbewegen in nauwe ruimtes. Ideaal dus voor robots die ingezet worden bij reddingsmissies.

Besturing van de robot

Scalybot 2 kan automatisch de hoek van haar ‘schubben' aanpassen op basis van verschillende hellingshoeken en terreinsoorten. Op deze manier kan de robot zelf bepalen of er wrijving opgewekt, of juist verminderd moet worden. De robot bevat vier motoren die het geheel aansturen en de bediening geschied op afstand met een joystick.


bron: Eurekalert

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 december 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Elektro Vakbeurs 2017
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden