DELFT, 23 januari 2012 10:23

Nederlands initiatief voor Europese norm Ecodesign

Bedrijven moeten steeds vaker voldoen aan hogere eisen die eindgebruikers stellen aan duurzaamheid en energieverbruik van producten. Veel bedrijven beschikken echter niet over de expertise en middelen om een complete Life Cycle Analysis (LCA) of vergelijkbare methodiek toe te passen. NEN, de Koninklijke Metaalunie en de Vereniging FME-CWM slaan nu de handen ineen om te komen tot een Europese norm voor het beoordelen en ontwerpen van milieuvriendelijke producten, ook bekend als Ecodesign Methodologie.

De nieuwe norm voor ecodesign helpt fabrikanten te voldoen aan steeds hogere duurzaamheidseisen en kan de afzet van duurzame producten eenvoudiger en goedkoper maken. FME en Metaalunie verwachten verder dat de norm vooral kan worden gebruikt om via een Europese en breed geaccepteerde methode aan te tonen dat een verbeterd product duurzamer is dan het oude product.

Normcommissie opgericht

De Nederlandse normcommissie die de norm gaat ontwikkelen is opgericht. Nederland is via NEN ook vertegenwoordigd in de Europese Technische Commissie (CEN/TC 406). Daarmee neemt Nederland nu deel aan het Europese traject, dat moet leiden tot de ontwikkeling van één standaardmethodiek voor het bepalen van de relevante milieuaspecten van producten.
Handvat voor duurzamer ontwikkelen en produceren

De norm is vooral gericht op bedrijven die mechanische producten ontwikkelen en produceren. Aan veel producten worden al minimumeisen gesteld, bijvoorbeeld waar het gaat om energieverbruik. Met een Europese norm voor Ecodesign Methodologie krijgen bedrijven een handvat om hun producten op duurzame wijze te ontwikkelen, innoveren en produceren.

Metaalunie en FME vinden het daarnaast ook belangrijk dat er een einde komt aan het scala van verschillende systemen die nu in Europa bestaan. Nu moeten exporterende bedrijven in elk land opnieuw aantonen dat hun product duurzaam is. Dit remt de export en verkleint de afzetmarkt.

bron: FME-CWM

Foto's:

Nederlands initiatief voor Europese norm Ecodesign

© Aandrijvenenbesturen.nl