Laatste nieuws:

DELFT, 23 januari 2012 10:14

Aerodynamische vrachtwagen bespaart 6% brandstof

TNT Express heeft op één van haar trucks een aerodynamisch staartstuk getest genaamd 'EcoTail'. Het rijden met de EcoTail dringt het brandstofverbruik met ruim 6% terug. De EcoTail, ontworpen door het Amerikaanse bedrijf ATDynamics en TU Delft spin-off Ephicas, is een vouwbaar en inklapbaar staartstuk dat aan het einde van de oplegger is bevestigd.

Foto: Jorrit Lousberg'
Foto: Jorrit Lousberg
1/1

Tijdens de proef van vijf maanden is zowel gekeken naar de brandstofbesparing, als naar het gebruik van de EcoTail door de chauffeur tijdens de operatie. Tijdens een periode van vijf maanden reed een truck met een EcoTail een dagelijkse route tussen Ede en Duiven.

Ruim zes procent besparing

Vrachtwagens zijn energieslurpers door hun gebrek aan efficiënte aerodynamica. Ephicas creëert innovatieve oplossingen voor trailers die bijdragen aan brandstofbesparing en een beter milieu. De besparing op de brandstof tijdens de operationele testen was 1,65 liter per100 kilometer. Deze besparing is gerealiseerd op een snelwegtraject.

Er was ook aandacht voor de operationele inzetbaarheid van de EcoTail. De chauffeur onderving geen hinder of vertraging bij docken, laden en lossen door de Ecotail. Met een eenvoudige aanpassing aan de deurhouder wordt voorkomen dat de deuren - iets zwaarder geworden - plots opzwaaien.

Irma Blanke, Director Operations & Services TNT Express Benelux: 'Het besparen van kosten op de brandstof is niet alleen als business case interessant, maar draagt ook bij aan ons doel om de CO2-uitstoot van onze activiteiten aanzienlijk te verminderen.'

Nog niet op de weg

Voor de pilot met TNT Express heeft Ephicas ontheffing gevraagd bij de Dienst Wegverkeer (RDW). In Nederland bestaan regels voor de maximale lengte van een vrachtwagen. Zo mag een trekker met oplegger niet meer dan 16,5 meter lang zijn. De EcoTail steekt bijna anderhalve meter uit en overstijgt de maximale lengte.

Nadat testen met betrekking tot de verkeersveiligheid waren uitgevoerd, heeft de RDW tijdelijk ontheffing verleend. Deze wegtesten vallen binnen de doelstellingen van het Witboek transport om 60% CO2 te besparen. Gandert Van Raemdonck van Ephicas over het gebruik van de EcoTail op de weg: 'Wij zijn heel tevreden met de uitgevoerde testen en de samenwerking met de RDW en TNT Express.

Tijdens de operationele testen heeft de chauffeur geen vertraging opgelopen of hinder ondervonden van de EcoTail. De bekomen resultaten bewijzen dat met een simpele oplossing veel brandstof en CO2-uitstoot bespaard kan worden.'

De volgende stap is om de test met de EcoTail uit te breiden op meerdere voertuigen met nationale en internationale bestemmingen. Daarnaast is Ephicas samen met partner PART (Platform for Aerodynamic Road Transport) in overleg met beleidsmakers in Brussel om te komen tot een aanpassing van regelgeving van de maximale voertuiglengte ten behoeve van aerodynamische hulpmiddelen.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rollon Lineairtechniek BV

DIS Sensors

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden