Laatste nieuws:

ZüRICH, ZWITSERLAND / ALMADEN, VS, 18 januari 2012 16:53

Kleinste 3D-kaart van de aarde (video)

Wetenschappers van IBM hebben ’s werelds kleinste kaart weten te maken. Het gaat om een 3D-weergave van onze planeet op een klein vlokje polymeer. De kaart is slechts 242 vierkante micrometer groot.

Uitvergroting van de wereldkaart'
Uitvergroting van de wereldkaart
1/1

Om precies te zijn, de kaart is 22 bij 11µm, wat echt heel erg klein is. Om het even inzichtelijk te maken: er passen duizend exemplaren van deze kaart in een enkele korrel zout. De prestatie, vorig jaar geleverd door IBM, is nu opgenomen in het boek Guinness World Records 2012. De kaart is opgebouwd uit 500.000 pixels, waarvan elke pixel slechts 20 vierkante nanometer groot is.

Doorbraak

De wetenschappers van IBM geven aan dat het niet in eerste instantie te doen was om de recordpoging, maar dat hun kaart meer een demonstratie is om een doorbraak aan te tonen in de miniaturisering van complexe structuren. Ze hopen dat deze technieken nieuwe mogelijkheden openen in het ontwikkelen van allerlei objecten op nanoschaal. Toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld elektronica, medicijnen, levenswetenschappen en optische elektronica.

Moderne versie van eeuwenoude technieken

Om de kaart te produceren hebben de geleerden van IBM een klein naaldje gebruikt met een scherpe siliciumpunt. Deze punt is 100.000 maal scherper dan een pasgeslepen potlood. Met dit gereedschap werden de miniatuurpatronen in het polymeer geëtst. Deze etstechniek is vergelijkbaar met hoe de oude Egyptenaren beitels gebruikten om hiëroglyfen en tekeningen in steen te beitelen.

 

 

bron: Physorg / IBM News Room

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden