DELFT, 17 januari 2012 09:44

‘Verkeerde cultuur bij inspectie industriële installaties’

Nieuwe technologie voor het inspecteren van technische installaties ligt vaak tientallen jaren op de plank voordat de industrie zich, veelal door grote ongelukken, gedwongen ziet deze te gebruiken. Een oorzaak hiervan is de verkeerde cultuur die in de sector heerst. Dat stelt Casper Wassink, die donderdag 12 januari op dit onderwerp promoveerde aan de TU Delft. Zijn onderzoek sluit goed aan bij de conclusies die zijn getrokken na de recente ramp bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Wassink richtte zich in zijn onderzoek op het vakgebied Non Destructive Testing (NDT). Daarin worden metingen verricht aan raffinaderijen, reactoren, pijpleidingen en vliegtuigen om met grote zekerheid vast te stellen dat ze veilig zijn. De metingen worden gedaan met technologie op basis van bijvoorbeeld röntgenfoto's en ultrasoon-echo's.

De bevindingen van Wassink, die ook werkzaam is als Business Development Manager bij het bedrijf Applus RTD, strekken echter verder dan alleen het terrein van Non Destructive Testing. Wassink: "Veiligheid in de industrie wordt een steeds belangrijker onderwerp. Commerciële belangen op de korte termijn en duurzaam ondernemen staan hier tegenover elkaar. Ik heb laten zien dat het niet de technologie of de regelgeving is die momenteel tekortschiet, maar dat er een verkeerde cultuur heerst en dat er sprake is van een verkokerde sector. De conclusies van mijn onderzoek sluiten goed aan bij de conclusies die zijn getrokken na de recente ramp bij Chemie-Pack in Moerdijk."

Kwartaalrapportage

‘De cultuur van het verdelen van budgetten in afzonderlijke potjes voor inspectie en onderhoud, en het vervolgens ‘inhoudsarm' snijden in kosten, maakt dat NDT-afdelingen afkerig zijn geworden van innovatie en niet verder kijken dan de volgende kwartaalrapportage', zegt Wassink. "Vernieuwingen die veiligheidsrisico's verminderen, maar pas op langere termijn kosten besparen, blijven hierdoor op de plank liggen. Om deze ongewenste situatie te veranderen, is het nodig dat wetenschap, dienstverlening en industrie gaan samenwerken met als gezamenlijk doel: sneller innoveren", adviseert Wassink.

Trend stoppen

‘Het toezicht moet financieel onafhankelijk zijn om de industrie onvoorwaardelijk te houden aan de regelgeving', vervolgt de promovendus. ‘Maar op dit moment is de richting van het regeringsbeleid juist omgekeerd. Toezichtfuncties in NDT zijn recentelijk geprivatiseerd. Daardoor zijn de toezichthouders afhankelijk geworden van de inkomsten van hun klanten. Die ongewenste trend moet worden gestopt', stelt Wassink krachtig.

De modellen en bevindingen in zijn proefschrift zijn goed te generaliseren naar andere sterk gereguleerde sectoren zoals de gezondheidzorg en de financiële wereld. In deze sectoren bestaan volgens Wassink soortgelijke problemen met onafhankelijkheid van toezicht en inspectie.

Het proefschrift van Wassink is te  vinden in de TU Delft Repository: Innovation in Non Destructive Testing

Foto's:

‘Verkeerde cultuur bij inspectie industriële installaties’

© Aandrijvenenbesturen.nl