LAS VEGAS, VS / STOCKHOLM, ZWEDEN, 11 januari 2012 10:33

Waterstofcel in je binnenzak (video)

Voor iedereen die draagbare stroom kan gebruiken heeft Signa Chemistry nu een paar slimme oplossingen. Signa Chemistry laat op de CES beurs in Las Vegas deze week de mogelijkheden zien van hun draagbare brandstofcel-technologie voor zowel kleine als grote toepassingen.

Het meest tot de verbeelding spreekt de zogeheten ‘Powertrekk', gemaakt door het Zweedse bedrijf MyFC, wat de brandstofcellen van Signa Chemistry heeft verwerkt in hun Powertrekk-oplader. Het apparaatje is te zien als een soort mini waterstofgenerator die makkelijk in een binnenzak, tas of koffer past. De Powertrekk levert 5W aan vermogen en kan apparaten rechtstreeks van stroom voorzien, maar ook de accu opladen van een aangesloten smartphone of ander elektronisch apparaat.

Waterstofcel voor onderweg

De werking van de Powertrekk is simpel. Je klapt de bovenkant van het omhulsel open, vult een watertankje met water en plaatst daar tegenover een rond brandstofcelletje die wel iets weg heeft van een kleine hockeypuck. Deze vervangbare krachtbronnen worden dan ook liefkozend ‘Pukks' genoemd. Zodra er water in het tankje zit, de Pukk op z'n plaats zit en de gebruiker het apparaatje weer dichtklikt is de mini-generator gelijk klaar voor gebruik.

Alle apparaten die hun stroom via USB trekken zijn op te laden of van stroom te voorzien met de Powertrekk. Signa levert zelfs de benodigde verloopstukken erbij, mocht een gadget voorzien zijn van een afwijkend type USB aansluiting of een Apple dock connector. Ideaal dus voor mensen die lange reizen maken met GPS-apparatuur, smartphones en meer. De adviesprijs voor de Powertrekk is 199 euro. Pukks leveren 10Wh aan energie en kosten ongeveer 2 euro per stuk, maar zijn ook per 5, 10 of 24 stuks verkrijgbaar.

Schaalbare waterstofkracht

Maar het blijft niet bij de 5W Powertrekk. Dat is natuurlijk leuk en aardig voor een smartphone, maar voor de meer veeleisende gebruiker heeft Signa hun technologie ook opgeschaald naar varianten met meer vermogen.

Zo beidt Signa ook een complete generator-vervanger van 300W. Toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld reddingswerkzaamheden en andere situaties waarbij er draagbare stroom op een locatie nodig is waar het lastig is om op een andere manier aan stroom te komen. De generator-vervanger loopt op cilindervormige brandstofcellen die qua vorm wel wat weghebben van een Pringles-koker. Elk van deze kokers levert 800Wh aan energie.

Klik hier voor meer informatie over de Powertrekk.
Klik hier voor meer informatie over Signa, en hun waterstofenergie-oplossingen.

 

 

bron: Engadget

Foto's:

Powertrekk

De Powertrekk van MyFC

Powertrekk uitleg

Uitleg van de Powetrekk-oplader (buitenkant)

Powertrekk uitleg 2

Uitleg van de Powetrekk-oplader (binnenkant)

Pukks

De 'Pukks', waarmee de Powertrekk van energie wordt voorzien.

© Aandrijvenenbesturen.nl