PARIJS, FRANKRIJK, 9 januari 2012 11:13

Robotzwerm bouwt toren (video)

Het is een zwerm van robots gelukt om, door middel van samenwerking, succesvol een toren te bouwen in een opslagloods net buiten Parijs. Het eerste door robots vervaardigde gebouw ter wereld is ontworpen door architecten Fabio Gramazio en Matthias Kohler en werd binnen enkele dagen in elkaar gezet.

De zwevende robot-bouwvakkers zijn ontworpen en gebouwd door ETH Zürich. De hele installatie is ‘Flight Assembled Architecture' gedoopt en onderaan dit artikel is een videoclip te zien van het bouwproces.

Robotleger

Het leger van robots wat verantwoordelijk was voor de bouw deed dit met behulp van een groep bewegingscamera's die in het plafond van de loods waren geïnstalleerd. Zo werden de stenen één voor één geplaatst, totdat de bouw van de toren was afgerond.

Vermoeide robot met zuignap

Elke robot heeft onderaan zijn ‘lijft' een soort zuignap, waarmee de robot een steen kon oppakken en deze al vliegend vervoeren. De robots kunnen merken wanneer ze ‘moe' worden en vervolgens zelf een beschikbaar oplaadstation opzoeken, waarna de taak naadloos wordt overgenomen door een andere robot.

Eerste toren gebouwd door vliegende machines

In een interview met NPR (Amerikaanse publieke radio-omroep) zei Raffaello D'Andrea, de robotdeskundige verantwoordelijk voor het project: "Dit is de eerste installatie die gebouwd is door vliegende machines." De toren is opgebouwd uit 1.500 bouwstenen van polystyreen en is 6 meter hoog en 3,5 meter breed.

De gallerij

Het bouwwerk / kunstwerk is gebouwd in een ruimte die eigendom is van de FRAC, een Frans fonds voor moderne kunst. Het bouwwerk is gedeeltelijk gefinancierd door het Franse ministerie van cultuur. De toren is vanaf afgelopen december te zien door het grote publiek en is nog tot halverwege februari te bezichtigen.

 

 

bron: FRAC Centre

Foto's:

Robots bouwen toren

© Aandrijvenenbesturen.nl