Laatste nieuws:

PARIJS, FRANKRIJK, 9 januari 2012 11:13

Robotzwerm bouwt toren (video)

Het is een zwerm van robots gelukt om, door middel van samenwerking, succesvol een toren te bouwen in een opslagloods net buiten Parijs. Het eerste door robots vervaardigde gebouw ter wereld is ontworpen door architecten Fabio Gramazio en Matthias Kohler en werd binnen enkele dagen in elkaar gezet.

'
1/1

De zwevende robot-bouwvakkers zijn ontworpen en gebouwd door ETH Zürich. De hele installatie is ‘Flight Assembled Architecture' gedoopt en onderaan dit artikel is een videoclip te zien van het bouwproces.

Robotleger

Het leger van robots wat verantwoordelijk was voor de bouw deed dit met behulp van een groep bewegingscamera's die in het plafond van de loods waren geïnstalleerd. Zo werden de stenen één voor één geplaatst, totdat de bouw van de toren was afgerond.

Vermoeide robot met zuignap

Elke robot heeft onderaan zijn ‘lijft' een soort zuignap, waarmee de robot een steen kon oppakken en deze al vliegend vervoeren. De robots kunnen merken wanneer ze ‘moe' worden en vervolgens zelf een beschikbaar oplaadstation opzoeken, waarna de taak naadloos wordt overgenomen door een andere robot.

Eerste toren gebouwd door vliegende machines

In een interview met NPR (Amerikaanse publieke radio-omroep) zei Raffaello D'Andrea, de robotdeskundige verantwoordelijk voor het project: "Dit is de eerste installatie die gebouwd is door vliegende machines." De toren is opgebouwd uit 1.500 bouwstenen van polystyreen en is 6 meter hoog en 3,5 meter breed.

De gallerij

Het bouwwerk / kunstwerk is gebouwd in een ruimte die eigendom is van de FRAC, een Frans fonds voor moderne kunst. Het bouwwerk is gedeeltelijk gefinancierd door het Franse ministerie van cultuur. De toren is vanaf afgelopen december te zien door het grote publiek en is nog tot halverwege februari te bezichtigen.

 

 

bron: FRAC Centre

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden