Laatste nieuws:

DELFT, 2 januari 2012 13:41

Procestechnologie TU Delft gebundeld in nieuw instituut

Op 1 januari 2012 is het nieuwe TU Delft Process Technology Institute van start gegaan. In het instituut wordt al het onderzoek op het gebied van procestechnologie aan de TU Delft gebundeld.

'
1/1

"Het bijzondere is dat we op het gebied van procestechnologie aan de TU Delft kennis in huis hebben op elke denkbare schaal. Van nanotechnologie tot grootschalige industriële processen", zegt prof. Andrzej Stankiewicz, die directeur wordt van het nieuwe ‘TU Delft Process Technology Institute'. "Procestechnologie is een van de vakgebieden waarmee we als TU tot de wereldtop kunnen gaan behoren, zeg maar tot de top tien."

Concurrentie industrie

"Aan de andere kant moeten we tegenwoordig rekening houden met enorme concurrentie van landen als China en India, waar veel geïnvesteerd wordt in de industriële sector en in onderwijs en onderzoek. In Nederland is er juist sprake van sterk afnemende investeringen in de industrie. Ook loopt de belangstelling van studenten voor het vakgebied terug."

Het tij moet dus gekeerd en het nieuwe instituut kan daar een rol in spelen. "Intensievere samenwerking moet zorgen dat de Delftse procestechnologie internationaal beter op de kaart komt te staan. Momenteel zijn er verspreid over de universiteit veertien leerstoelen op twee faculteiten en vijf afdelingen mee bezig. Niet verwonderlijk voor zo'n breed vakgebied, maar wel verwarrend voor de buitenwereld."

Duidelijke profilering

Het TU Delft Process Technology Institute gaat daar verandering in brengen met een duidelijke profilering. Over de invulling daarvan hebben niet alleen de deelnemende leerstoelen met elkaar gesproken, er is ook uitgebreid overleg geweest met de belangrijkste industriële partners. Het instituut wil intensief samen gaan werken met andere universiteiten en onderzoeksorganisaties in Nederland en in het buitenland.

"Laten we ons extra toeleggen op onderwerpen waar we al sterk in zijn, was het uitgangspunt", vertelt Stankiewicz. "Tegelijkertijd moet het ook relevant zijn voor de industrie."

Drie richtingen

De TU Delft heeft gekozen voor een indeling in drie toepassingsgebieden: procesintensificatie, biochemische procestechnologie en procestechnologie voor geavanceerde materialen. Bij procesintensificatie draait het om de efficiëntie van productieprocessen: hoe kunnen we produceren met minder grondstoffen, een lager energieverbruik en minder afval? Biochemische procestechnologie richt zich op de productie uit biologische grondstoffen en dan het liefst uit bioafval dat overblijft na voedselproductie. Procestechnologie voor geavanceerde materialen houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe materialen en de processen om die te kunnen produceren en verwerken.

Maatschappelijk relevant onderzoek

Het onderzoek binnen deze gebieden heeft vaak een duurzame kant: het gaat om energiezuinige productieprocessen, afvalverwerking, waterzuivering, alternatieven voor schaarse grondstoffen, enzovoort. Niet alleen belangrijk dus voor de industrie, maar voor de hele samenleving. Aansprekend voorbeeld is de ontwikkeling van een heel nieuw toilet gebaseerd op plasmatechnologie, waarvoor de TU Delft in juli 2011 een subsidie kreeg van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Macrolab

Het is de bedoeling dat de verschillende afdelingen straks dichter bij elkaar gaan zitten. Ook gaan ze gebruik maken van gedeelde onderzoeksfaciliteiten. Er komt in ieder geval een gemeenschappelijk macrolab, waar grote proefopstellingen gebouwd kunnen worden. ‘Dat is belangrijk, want met de stap van onderzoek op labschaal naar pilot-schaal kan de haalbaarheid van industriële toepassingen getest worden.

bron: TU Delft

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden