Laatste nieuws:

TOKIO, JAPAN, 19 december 2011 10:40

Sony wekt stroom op uit papier

Op een beurs voor milieuvriendelijke producten in Tokio, nodigde Sony kinderen uit om papier in een mengsel van water en enzymen te stoppen. Na wat schudden en enkele minuten wachten, werd het mengsel een elektriciteitsbron voor een klein ventilatortje.

Een medewerkster van Sony demonstreert de nieuwe bio-batterij, die een ventilatortje aanstuurt.'
Een medewerkster van Sony demonstreert de nieuwe bio-batterij, die een ventilatortje aanstuurt.
1/1

"Dit is hetzelfde mechanisme waarmee termieten hout opeten om energie te verkrijgen", gaf Chisato Kitsukawa van Sony's PR-afdeling aan. Hij gaf ook aan dat, hoewel er bestaand academisch onderzoek heeft plaatsgevonden naar dit soort stroomopwekking, demonstraties vrij zeldzaam zijn. De demonstratie was onderdeel van Sony's plan om een op suiker gebaseerde 'bio-batterij' te maken die glucose omzet in energie.

Cellulose

Versnipperd papier of stukjes karton werden op de beurs als bron van cellulose gebruikt. Een lange keten van glucose suiker is terug te vinden in de celwanden van groene planten. Enzymen worden gebruikt om de keten af te breken en de zo verkregen suikers worden door een andere groep enzymen omgezet in waterstofionen en elektronen.

De elektronen 'reizen' door een circuit en wekken elektriciteit op, terwijl de waterstofionen combineren met de zuurstof in de lucht, met water als eindproduct. Kitsukawa: "Bio-batterijen zijn milieuvriendelijk en hebben een groot potentieel" omdat ze geen metalen of schadelijke chemicaliën gebruiken.

Toekomst

Door de lage stroomopbrengst is de technologie nog niet geschikt voor commerciële doeleinden. De technologie kan momenteel een digitale muziekspeler van stroom voorzien, maar is nog niet krachtig genoeg om veelgebruikte batterijen te vervangen, aldus Kitsukawa.

Sony onthulde haar suikerbatterij technologie voor het eerst in 2007 en heeft de omvang van de batterij sindsdien tot post-it formaat weten terug te brengen. Een andere suikerbatterij op de beurs was geïntegreerd in een kerstkaart, die een muziekje liet horen zodra druppeltjes vruchtensap werden toegevoegd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden