Laatste nieuws:

STUTTGART, DUITSLAND, 13 december 2011 10:34

Microscopische stirlingmotor

Onderzoekers van de Universiteit van Stuttgart en het Max Planck Instituut voor Intelligente Systemen hebben een microscopisch klein motortje ontwikkeld. De motor werkt volgens het principe van een heteluchtmotor, maar dan op een veel kleinere schaal.

'
1/1

De wetenschappers in Stuttgart gingen uit van het principe zoals dit 200 jaar bedacht is door Robert Stirling. In zijn model wordt gas in een cilinder afwisselend gekoeld en verhit, waardoor een zuiger in beweging kan worden gezet door uitzetting en inkrimping van het gas.

Stirling's principe op micro-schaal

De microscopische stirlingmotor werkt met een laserstraal gericht op een klein kunststof deeltje dat in water drijft. Het kunststof deeltje is slechts drieduizendste van een millimeter groot en wordt beperkt in zijn bewegingsvrijheid door het optische veld van de laserstraal. Door de intensiteit van de laserstraal te variëren, wordt er in principe eenzelfde effect bereikt als in een stirlingmotor. Ook wordt het water van buitenaf verhit door een andere laserstraal, die het water snel verhit, maar ook weer laat afkoelen zodra de laser wordt uitgezet. 

Sputteren

Door effecten die optreden op nanoschaal, kan de micro-motor gaan sputteren of zelfs helemaal stilvallen. Dit komt doordat de watermoleculen die het plastic deeltje omringen constant in beweging zijn en in botsing komen met het microdeeltje. De energie die per cyclus verloren gaat door deze botsingen, varieert sterk.

Hoewel de machine sputtert en nog geen praktisch werk kan verrichten, zijn de wetenschappers in Stuttgart toch enthousiast. "Onze experimenten geven ons inzichten in de energiebalans van een heteluchtmotor die werkt op microscopische afmetingen", aldus Clemens Bechinger. Deze inzichten kunnen waardevol zijn voor het ontwerp van betrouwbare en efficiënte micromachines.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden