Laatste nieuws:

LEUVEN, BELGIë, 12 december 2011 11:02

Energie sprokkelen uit autobanden

Imec en Holst Centre hebben een energie-sprokkelaar gemaakt waarmee energie opgewerkt kan worden uit trillingen, met een record output van 489µW. Metingen en simulaties tonen aan dat het apparaatje geschikt is om de trillingen van autobanden om te zetten in energie.

Sprokkelaars van verschillende groottes. De glimmende condensator is zichtbaar door het glazen omhulsel.'
Sprokkelaars van verschillende groottes. De glimmende condensator is zichtbaar door het glazen omhulsel.
1/1

Eenmaal geïntegreerd in een autoband kan het apparaatje bij een snelheid van 70km/u een constant vermogen van 42µW leveren. Genoeg om bijvoorbeeld draadloze sensoren van stroom te kunnen voorzien.

Imec's innovatieve energie-sprokkelaar bestaat uit een vrijdragende ligger met een piëzo-elektrische laag, tussen metalen elektrodes, die zo een condensator vormen. Aan de punt van de ligger is een kleine massa bevestigd, die de vibraties omzet in een verticale beweging. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de piëzo-elektrische laag en een voltage opgewekt. Als piëzo-elektrisch materiaal is gekozen voor aluminiumnitride (AIN).

Het apparaatje heeft een output van 489µW, wanneer de vibraties dichtbij de resonantie van het micro-elektromechanische systeem liggen (1011Hz). Het systeem is geschikt voor gebruik in autobanden, waarin het apparaat blootgesteld wordt aan regelmatige trillingen, afhankelijk van de snelheid van de auto en de eigenschappen van de autoband.

Ook zijn dit soort vibratie-sprokkelaars ideaal om elektriciteit op te wekken uit trillingen van machines, motorblokken en andere industriële toepassingen die vibreren of regelmatige trillingen te verduren krijgen. De toepassing in autobanden is vooral handig voor het van stroom voorzien van autonome sensormodules. Hiermee kunnen dan vervolgens dingen als de bandenspanning, of de rijstijl van de bestuurder worden bijgehouden.

bron: Imec

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden