UTRECHT, 9 december 2011 15:10

'Wild idee' vermindert band/wegdeklawaai

De Twentse onderzoeker dr.ir. Ysbrand Wijnant heeft een prijs gekregen voor zijn aanpak van een berucht geluidsprobleem: lawaai van (auto)banden op het wegdek. Samen met de gemeente Enschede deed hij een praktijkproef met diffractoren (zij-resonatoren) in het wegdek. Uit de proef bleken de diffractoren inderdaad het band-weglawaai te reduceren. Gesteund door een Valorisation Grant van STW werkt Wijnant zijn wilde idee verder uit.

In het kader van de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2011 overhandigde de jury de prijs voor het 'Beste Wilde Idee' aan Wijnant.

Uit het juryrapport van de stichting Innonoise

"Eén inzending sprong er voor de jury uit. Dat betrof het idee voor een geheel nieuwe aanpak van een groot geluidprobleem. Juist in de tijd dat geluidproductieplafonds worden ingevoerd lijkt de behoefte aan geluidmaatregelen met een effect van enkele dB's toe te nemen en daar lijkt deze inzending in te kunnen gaan voorzien. De jury ziet dan ook een groot toepassingsbereik als het zou lukken deze inzending nu in de praktijk verder te ontwikkelen. Juist het feit dat nog niet duidelijk is of ontwikkeling tot een daadwerkelijk toe te passen product zal slagen, maakt dit een wild idee.
Aan deze inzending, 'Vermindering van band-weglawaai door diffractoren (zij-resonatoren) in het wegdek', van de heer Wijnant van de Universiteit Twente, die een grote belofte lijkt in te houden, reikt de jury de prijs uit voor het beste wilde idee in het kader van de Nationale Geluid en Trillingen Innovatieprijs 2011."

Lees hier het juryrapport

bron: STW

Foto's:

Wijnant

Ysbrand Wijnant neemt de prijs in ontvangst

diffractoren

Zij-resonatoren langs het wegdek

© Aandrijvenenbesturen.nl