Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 5 december 2011 10:36

Nieuw lasersysteem versnelt ontwikkeling dunnefilm zonnecellen

Voor de ontwikkeling van dunne film zonnecellen door ECN zijn twee van de modernste laserbronnen geïntegreerd in een universeel bewerkingsstation. Deze lasers zijn een essentiële stap in de fabricage van dunnefilm zonnecellen op de High Tech Campus te Eindhoven, waar ECN een vestiging heeft. Het systeem is de eerste van een aantal op zonnecelgerichte ECN-investeringen aldaar.

'
1/1

De lasers die nu geïntegreerd zijn in een compacte en eenvoudig te bedienen unit zijn van het type fiberlasers. De laser is in een optische fiber ingebouwd. Hierdoor is de laser veel goedkoper te produceren en ook compacter en gemakkelijker in gebruik. ECN Eindhoven heeft de expertise om dit soort systemen met een standaard optisch bouwsysteem in te bouwen. Het unieke van dit systeem is dat er twee kleuren (groen en nabij infrarood) met een korte pulsduur van 1 nanoseconde in hetzelfde systeem beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen verschillende types van dunne film zonnecellen worden bewerkt. Het systeem is naast het onderzoek voor zonnecellen ook inzetbaar voor het processen van dunne films voor bijvoorbeeld displays (E-ink, lcd) , medische applicaties (sensors) en verlichtingstoepassingen (Oled's).

Binnen het Solliance consortium, bestaande uit TNO, TU/e, Holst Centre, ECN and Imec, zal dit systeem worden ingezet voor het dunnefilm zonnecel onderzoek. De dunnefilm zonnecel is een interessant type zonnecel omdat deze productietechnisch gezien goedkoper te produceren zijn. Verder is door een geringer verbruik van materialen ook een voordeel te behalen. Het idee om zonnecellen aan de rol to produceren is er al enige tijd en wordt op beperkte schaal ook al toegepast. Om de voordelen van roll-to-roll (R2R) goed te kunnen gebruiken zijn nieuwe zonnecelconcepten en -processen nodig.

Over ECN Eindhoven

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied.  Het heeft een sterke internationale positie op het gebied van biomassa, zonne-energie, windenergie, beleidsstudies en duurzame proces- en warmtetechnologie. Hier worden met en voor de markt kennis en technologie ontwikkeld die een transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. ECN is sinds 2008 actief op de High Tech Campus in Eindhoven waarbij de groep naast activiteiten op het gebied van technologieontwikkeling, overdracht en locale industriële ondersteuning, een sterke verbinding van ECN vormt naar de zuid Nederlandse industrie en onderzoeksinfrastructuur.

bron: ECN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden