ROTTERDAM, 8 november 2011 09:51

Vliegende robots zoeken duinbranden

FireSwarm is een nieuw Nederlands onderzoeksproject dat kleine, zelfstandig vliegende robots ontwikkelt voor de brandweer. Deze onbemande mini-vliegtuigjes kunnen worden ingezet voor het detecteren en monitoren van natuurbranden. De Unmanned Aerial Vehicles (UAV's) worden in de praktijk getest door Brandweer Bergen (Noord-Holand), die afgelopen voorjaar een zware kluif had aan het bestrijden van duinbranden.

FireSwarm maakt gebruik van kleine, goedkope UAV's uitgerust met verschillende lichtgewicht sensoren en (infrarood)camera's. Focus binnen het project ligt op het ontwikkelen van sensorfusie en patroonherkenningstechnieken waarmee FireSwarm zelf de brandhaarden kan localiseren. Ook leren de UAV's zelfstandig in een zwerm vliegen, waarbij ze rekening houden met onderlinge afstand en invloed van luchtstromen.

De projectpartners kiezen voor een zwerm kleine vliegtuigjes, in plaats van één enkele dure, complexe drone, zoals andere internationale projecten doen. Met behulp van een zwerm is sneller een groot gebied te bestrijken, slimme algoritmiek zorgt ervoor dat ze dit zo efficient mogelijk doen. Daarnaast zijn kleine UAV's minder gevaarlijk voor ander vliegverkeer en eventuele passanten op de grond: ze worden niet groter of zwaarder dan een meeuw.

De zwerm UAV's fungeert als robuust ad-hoc communicatienetwerk. Hierdoor is informatievoorziening gegarandeerd, ook als een enkele drone uitvalt of verongelukt.

Duinbranden opsporen en monitoren

Duinbranden zijn lastig op te sporen en kunnen veel schade veroorzaken. Op dit moment worden zulke branden nog door menselijke verkenners gemonitord; een gevaarlijke klus vanwege giftige CO-wolken en de razendsnelle versprijding van het vuur.

De FireSwarm UAV's moeten deze taak vanuit de lucht overnemen. Bij melding van brand worden de drones gelanceerd en gaan ze zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De metingen worden op een grafische user interface in kaart gebracht, zodat de brandweer meteen weet waar het vuur zich bevindt en hoe het zich ontwikkelt. Ook tijdens de blusacties blijven de UAV's in de lucht om de voortgang bij te houden.

Projectpartners

Het Rotterdamse ICT-onderzoeksbedrijf Almende is coördinator van het FireSwarm project. Andere deelnemers zijn Universiteit Groningen, het MAV-lab van TU Delft, DevLab en Eagle Vision. Praktijkpartners Brandweer Bergen en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zullen het systeem testen.

Het FireSwarm project wordt gesubsidieerd vanuit het programma Innovatie voor Maatschappelijke Veiligheid van AgentschapNL en duurt twee jaar.

Foto's:

FireSwarm

© Aandrijvenenbesturen.nl