DEVENTER, 2 november 2011 13:49

Eerste bemande vlucht met een elektrische ‘multicopter’ (video)

Duitse engineers hebben eind oktober de allereerste bemande vlucht ter wereld uitgevoerd met een zogenaamde ‘multicopter’. Dit is een vliegtuig waarbij de hefkracht geleverd wordt door meerdere mini-helicoptertjes.

Het lijkt een ogenschijnlijk simpel apparaat. De bestuurdersstoel rust op een soort skippybal-landingsgestel, met daar omheen een constructie waaraan 16 hefschroeven zijn bevestigd. Doordat het vliegtuig aangedreven wordt door meerdere van deze elektrische mini-helicoptertjes, is de machine de ‘e-volo multicopter' gedoopt.

Multicopter's engineers

Het team van e-volo, wat verantwoordelijk is voor de bouw van de multicopter, bestaat uit Thomas Senkel, Stephan Wolf en Alexander Zosel. Senkel heeft het concept ontwikkeld als afstudeerproject van zijn studie fysica. Hij heeft de complete mechanische en elektrische bouw van de multicopter voor zijn rekening genomen.

Stephan Wolf was verantwoordelijk voor het programmeren van de software die zorgt voor aansturing van de vluchtcomputer van de multicopter. Alexander Zosel is een enthousiast paragliding piloot en vluchtinstructeur. Zosel houdt zich bezig met de marketing van e-volo.

De vlucht van de multicopter

De bemande vlucht vond plaats op een luchthaven in het zuidwesten van Duitsland en duurde één minuut en dertig seconden. De bouwer en de testpiloot stelden na afloop: "De vluchtkarakteristieken zijn vriendelijk. Zonder enige sturing blijft de machine netjes op één plek zweven."

De multicopter kan in de toekomst het besturen van vliegtuigen even simpel maken als het rijden met een auto.  

   

bron: e-volo

Foto's:

Eerste bemande vlucht met een elektrische ‘multicopter’ (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl