GOUDA, 31 oktober 2011 12:18

Inspirerend symposium over zelfherstellende materialen

Donderdag 27 oktober vond in de Goudse Schouwburg het 6e symposium van het Innovatieve onderzoeksprogramma (IOP) Self Healing Materials plaats. De opkomst was groot, zowel vanuit de universitaire wereld als van betrokkenen en geïnteresseerde bedrijven. Ook Duitse en Spaanse betrokkenen bij SHM projecten in Duitsland en Spanje waren voor deze dag naar Gouda gekomen.

In het subsidieprogramma IOP SHM zijn 35 publiek-private onderzoeksprojecten actief waarvan 13 projecten een presentatie gaven. Deze presentaties gingen dieper in op de onderzoeken in de SHM materiaalklassen, polymeren & composieten, metalen & keramische materialen, beton & asfalt, coatings en functionele materialen (e.g. batterijen, zonnecellen, fotonica). De onderzoekers hebben hierbij voornamelijk de wetenschappelijke ontwikkelingen en de verwachte toepassingen door de bedrijven gepresenteerd.

Naast de presentaties was er een gastspreker, prof. Ludwik Leibler, van het instituut ESPCI-CNRS uit Parijs met een wetenschappelijk en helder verhaal over polymeren, een van de thema’s van SHM. Ook kondigde de voorzitter van de adviescommissie IOP SHM, prof. Sybrand van der Zwaag, tot grote vreugde van het publiek aan dat de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zijn akkoord heeft gegeven voor de 4e tender van SHM. De inschrijving voor de verkorte voorstellen start 14 november 2011 en sluit 5 december 2011.

Tijdens het symposium is er ook afscheid genomen van 2 mensen die vanaf het begin bij het IOP SHM betrokken zijn namelijk de programmacoördinator vanuit Agentschap NL, Joris Vogelaar en vice-voorzitter van de adviescommissie IOP SHM, Richard van den Hof van DPI.
Het symposium werd afgesloten met een spectaculaire lasershow.

bron: Agentschap NL

Foto's:

Gebroken glas

© Aandrijvenenbesturen.nl