TORONTO, CANADA, 25 oktober 2011 12:16

Zonneschip redder in nood (video)

Het Canadese bedrijf Solar Ship heeft een bijzonder vliegtuig gebouwd. Het is een soort kruising tussen een vliegtuig en een zeppelin. Het vliegtuig is bedoeld voor het transporteren van goederen naar moeilijk bereikbare plaatsen. Vooral de korte landingsbaan die het luchtschip nodig heeft is hierbij een groot voordeel.

Het ontwerp is simpel: een onderstel met een propellor, een opblaasbaar zeppelin-gedeelte gevuld met helium en in de vorm van een deltavleugel, met tot slot een verzameling zonnecellen die de bovenkant van het vliegtuig bedekken en voor energie zorgen.

Van hyperklein...

Solar Ships komen in drie modellen, oplopend in grootte. De Caracal is de kleinste en ideaal voor afgelegen gebieden, waar de wegen schaars zijn. Het vliegtuig kan met enkel zonne-aandrijving een lading van 150 kilogram vervoeren. Met een hybride-aandrijving gaat dit omhoog naar 750 kilogram. Een volledig beladen Caracal heeft maar een baan van 100 meter lang nodig om op te stijgen. Een testvlucht van de Caracal is in het filmpje onderaan dit artikel te zien.

...tot supergroot

Het middelgrote model, de Chui, kan met zonne-aandrijving en hybride-aandrijving respectievelijk 1000 en 2500 kilogram vervoeren. Het grootste model, de Nanuq, doet hier nog een schepje bovenop met 12 of 30 ton lading, afhankelijk van welke aandrijving er gekozen wordt. Zelfs de grotere toestellen hebben maximaal 200 meter nodig om op te stijgen.

De volledige technische specificaties van de toestellen, en meer informatie over de zonneschepen, zijn te zien op de website van Solar Ship.

Toepassingen Solar Ship

Een ideale toepassing van de Solar Ships zou een door natuurgeweld geteisterd gebied zijn. Denk aan gebieden waar door tsunami's of overstromingen wegen verdwenen zijn. Ook gebieden die te ver weg zijn voor een klein brandstof-aangedreven vliegtuig, omdat een volle tank ze simpelweg niet ver genoeg brengt, zijn nu toegankelijk.

Het Solar Ship is volgend jaar te bewonderen tijdens diverse demonstraties, maar nieuwsgierigen kunnen hieronder alvast een testvlucht bekijken van de Caracal. 

 

 

bron: Solar Ship

Foto's:

Solar Ship

© Aandrijvenenbesturen.nl